Praha Jeruzalém

Němečtí představitelé odsuzují pokus o žhářství jako „odporný“ čin a varují, že podezřelí budou čelit „plnosti síly jejich zákonů“.

Od: Arutz Sheva, 6. června 2021 0:11

Policie v německé spolkové zami Bádensko-Württembersko v sobotu uvedla, že hasičské týmy uhasily požár v synagoze ve městě Ulm.

Podle zpráv byl požár založen v sobotu brzy ráno neznámým jednotlivcem, kterého je možné vidět na videu, jak přichází do synagogy a jak před budovou rozlévá hořlavou kapalinu.

Požár, který nahlásil hasičům svědek této události, poškodil skleněnou tabuli a nechal fasádu budovy pokrytou sazemi, informovaly Deutsche Welle.

Nikdo nebyl zraněn, ale německé úřady po maskovaném podezřelém zahájily pátrání, uvedl list.

Deutsche Welle citovaly kencléře země Bádensko-Württembersko Winfrieda Kretschmanna, který popsal žhářství jako „odporný útok“.

„Ukazuje zákeřnou tvář antisemitismu, proti níž se jasně a jednoznačně stavíme,“ dodal.

Deutsche Welle rovněž citovaly ministra vnitra země Thomase Strobla, který incident odsoudil jako „odpudivý“ a varoval, že kdokoli, kdo se pokusí zapálit židovské bohoslužebné místo, bude čelit „plnosti síly jejich zákonů“.

Mezitím byla „zvýšena“ bezpečnostní opatření židovské komunity v Ulmu a provádí se vyhodnocení rizik pro židovská místa v jiných oblastech Bádenska-Württemberska, uvedlo Kretschmannovo kancléřství.

O necelých 24 hodin dříve, v pátek odpoledne, došlo k podobné události v židovském městě Oz Sion v Izraeli. Při této události Arabové z nedalekého města Burka pronikli do Oz Zion, nalili benzín na zeď synagogy a pokusili se budovu zapálit.

Obyvatelé, kteří viděli plameny, se vrhli na místo činu a oheň uhasili.

V souvislosti s pokusem o toto žhářství dosud nedošlo k žádnému zatčení.

06.06.2021 06:21 Daniel Žingor134Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova