Praha Jeruzalém

Objem izraelského obranného exportu vzrostl v roce 2020 o 15% a dosáhl druhého nejvyššího čísla v historii vůbec. Téměř polovina tržeb směřovala do Asie.

Od: Arutz Sheva, 1. června 2021 14:00

Izraelský obranný export vzrostl v roce 2020 o 15%, oznámilo v úterý odpoledne izraelské ministerstvo obrany.

Izraelské kontrakty dosáhly v loňském roce 8,302 miliard dolarů, uvedlo ministerstvo obrany, což představuje nárůst ze zhruba 7,2 miliard dolarů v roce 2019. Loňské tržby jsou pro izraelský obranný průmysl druhým nejvyšším číslem.

Po celý rok 2020 ředitelství pro mezinárodní obrannou spolupráci (SIBAT) na izraelském ministerstvu obrany pomáhalo a podporovalo izraelský obranný průmysl při podpisu desítek významných dohod s partnery po celém světě.

„Izraelský průmysl, malý i velký, prokázal, že patří mezi přední světové společnosti, a to jak v kvalitě, tak v technologickém pokroku – dokonce i během roku globální krize,“ uvedl ministr obrany Benny Gantz.

„Během minulého roku jsme intenzivně pracovali na prohloubení vládních dohod a spolupráce s našimi partnery po celém světě a budeme v tom pokračovat. Izrael má nové trhy a významné příležitosti pro rozvoj, které přispějí a přinesou do místní ekonomiky miliardy dolarů, nová pracovní místa a přispějí k bezpečnosti Izraele. Celý obranný systém a SIBAT budou i nadále přijímat veškerá nezbytná opatření na podporu místního průmyslu, přičemž budou investovat do periferních částí Izraele a přispívat k odolnosti Státu Izrael.“

Největší tržby v dolarovém vyjádření byly radarové a včasné výstražné zařízení, které tvořilo 16% veškerého prodeje, následované střelivem a výzbrojí (16%), letadly s posádkou a avionikou (13%), pozorovací a optickou technikou (13%), raketami a systémy protivzdušné obrany (10%), zbraňovými stanicemi a odpalovacími zařízeními (8%), C4I a komunikačními systémy (8%), drony a bezpilotními prostředky (6%), zpravodajskými, informačními a kybernetickými systémy (5%) , vozidly a APC (3%) a službami a ostatním (2%).

Téměř polovina izraelských prodejů (v dolarech) byla v roce 2020 podepsána se zeměmi v Asii a Tichomoří (44%), následovanými Evropou (30%), Severní Amerikou (20%), Afrikou (4%), Latinskou Amerika (2%).

„Zvýšení exportu obranného průmyslu na vrcholu globální pandemie je významným úspěchem,“ uvedl vedoucí SIBAT brigádní generál v záloze Yair Kulas.

„Je to přičítáno především excelentnosti izraelského obranného průmyslu a jejich odbornosti, což je dáno velmi dobrým porozuměním vojenským potřebám díky IDF. SIBAT bude i nadále dělat to, co je nezbytné k podpoře izraelského průmyslu, jakož i k prohloubení a rozšíření spolupráce Izraele s našimi partnery po celém světě.“

02.06.2021 05:25 Daniel Žingor213Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova