Praha Jeruzalém

20. května Netanjahu ukázal německému ministrovi zahraničí íránský dron, který byl sestřelen IDF jako důkaz, že je „skutečným podporovatelem většiny této agrese Írán“.

Autor: Sharon Wrobel, The Algemeiner, 31. května 2021

Vedoucí představitelé teroristické organizace Hamas ovládající pásmo Gazy a Palestinského islámského džihádu (PIJ) byli údajně v úzké koordinaci s Íránskými islámskými revolučními gardami (IRGC) a Hizballáhem, s nimiž během 11 dnů bojů diskutovali o vojenských operacích s Izraelem.

Šéfredaktor libanonského deníku Al-Akhbar Ibrahim Al-Amin během rozhovoru s televizí Al-Manar provozovanou Hizballáhem uvedl, že IRGC, Hizballáh a Hamas zřídily v květnu v Bejrútu společnou místnost pro diskuse o vojenských operacích v Izraeli a pásmu Gazy.

Zpráva kanálu uvedla, že Al-Amin tvrdil, že „důstojníci Hizballáhu, IRGC a Hamásu koordinovali vojenskou konfrontaci v Gaze“ a „aby se tu zúčastnil tohoto setkání, navštívil velitel jednotek Al-Quds IRGC, generál Esmail Qaani, dvakrát Libanon.“

Také podle analýzy Meira Amita z Intelligence and Terrorism Information Center z 27. května probíral Esmail Qaani v telefonickém rozhovoru s šéfem Hamasu Ismailem Haniyehem probíhající boje mezi Izraelem a Palestinci.

Generál IRGC ocenil činy „odporu“ proti „sionistům“ a zdůraznil podporu Íránu Palestincům ve světle „agrese a zločinů sionistického nepřítele v Jeruzalémě a Gaze“. Qaani také hovořil s generálním tajemníkem PIJ Ziadem al-Nakhlehem a zdůraznil, že Írán stojí za Palestinci, kteří brání svou zemi a svá práva.

Al-Amin v Al-Akhbar tvrdil, že Hizballáh poslal do Gazy zbraně a střelivo a pomohl během konfliktu přesunout několik „důstojníků palestinského odporu“ z bojové zóny.

Vojenská centrála v Bejrútu navíc poskytovala palestinským frakcím údaje o pohybech izraelské armády – k tomu využívala své drony. Al-Amin tvrdil, že bránili „přepadení“ bojovníků Hamasu poblíž hranic s Gazou ze strany „nepřítele“.

Mezitím 20. května premiér Benjamin Netanjahu ukázal německému ministru zahraničí Heiko Maasovi během jeho návštěvy Izraele íránský dron, který byl sestřelen izraelskými obrannými silami v oblasti Beit Shean, jako důkaz, že „je skutečným podporovatelem této agrese Írán.“

Podle Netanjahua ozbrojený dron, který izraelské síly zachytily na hranici mezi Izraelem a Jordánskem „vyslal Írán z Iráku nebo Sýrie“.

Analýza informačního střediska pro zpravodajství a terorismus Meira Amita rovněž ukázala, že vysocí íránští představitelé udržují úzký vztah s vůdci Hamasu a PIJ, aby jim vyjádřili svou podporu poté, co 21. května vstoupilo v platnost příměří s Izraelem.

Na konci bojů poslal Qaani gratulační pozdravy vedoucímu vojenského křídla Hamasu Mohammadovi Deifovi a veliteli vojenského křídla PIJ Akramu al-Ajourimu, v nichž prohlásil, „že díky své jednotě a vytrvalosti dokázali zničit hrdost izraelské armády a prokázali, že jsou jí schopni způsobit těžké ztráty, takže nepřítel zažil chuť hrůzy a porážky.“

Do budoucna Qaani znovu potvrdil, že Írán bude pokračovat v podpoře Palestinců až do zničení „sionistického režimu“. Mezi další, kteří Haniyehovi poblahopřáli k „vítězství“ Palestinců, patřil Ali Akbar Velayati, špičkový poradce nejvyššího íránského vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

šéf Hamasu Haniyeh informoval Chameneího o bojích mezi Izraelem a Palestinci a požádal o podporu shromáždění muslimského, arabského a mezinárodního společenství s cílem zastavit „sionistického nepřítele“.

Po příměří vydal Chameneí směrem k Palestincům prohlášení, ve kterém jim blahopřál k jejich „vítězství nad sionistickým režimem“, který podle něj „musel přiznat svou porážku“.

Íránský vůdce vyzval muslimské vlády, aby poskytly Palestincům vojenskou a finanční pomoc a pomohly jim při obnově infrastruktury a poničené Gazy. Varoval, že „příprava boje stále probíhá“ a že rozhodnutí o zahájení a ukončení konfliktů leží na palestinském vedení.

01.06.2021 05:28 Daniel Žingor214Zdroj: World Israel News