Praha Jeruzalém

Více než 500 protiizralesky zaměřených zaměstnanců vyzývá internetový gigant Amazon, aby přerušil všechny obchodní kontakty s IDF a rozšířeně i na Izrael.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 28. května 2021

Skupina více než 500 zaměstnanců internetového gigantu Amazon zaslala dopis generálnímu řediteli společnosti Jeffovi Bezosovi a šéfovi Amazon Web Services Andymu Jassymu, v němž společnost vyzvali k přerušení vazeb s izraelskými obrannými silami, uvedl zpravodajský web The Verge.

Dopis se odvolává na „historické postavení Amazonu ve prospěch lidských práv“ a vyzval společnost, aby přijala ustanovení k uznání práva zaměstnanců na antiizraelské postoje, vyjádření „antisionismu“, uznání palestinského utrpení „pod nelegální okupací“ a vytvoření fondu pomoci pro Palestince.

Předkladatelé, kteří představují jen nepatrný zlomek z odhadovaných 1,2 milionu zaměstnanců Amazonu, také chtějí, aby společnost omezila své vztahy s Izraelem.

„Žádáme vedení Amazonu, aby se zavázalo přezkoumat a oddělit obchodní smlouvy a korporační dary se společnostmi, organizacemi nebo vládami, které jsou aktivní nebo se podílejí na porušování lidských práv, jako jsou izraelské obranné síly,“ uvádí se v dopise.

Dopis se snažil využít skutečnosti, že má Amazon své kanceláře v Izraeli a uznal, že lidé, kteří tam pracují, jsou „Palestinci“.

„Amazon zaměstnává Palestince v kancelářích v Tel Avivu a Haifě a po celém světě. Ignorování utrpení, kterému čelí Palestinci a jejich rodiny doma, naše palestinské spolupracovníky zničí,“ uvádí se v dopise, aniž by bylo zmíněno, že většina pracovníků Amazonu v Izraeli jsou Židé, a mezi nimi mnoho z těch, na které byly zaměřeny některé z více než 4 000 raket odpálených teroristy Hamasu a Islámského džihádu z Gazy na Izrael.

Dopis vůbec nezmínil slova „Hamas“ nebo „rakety“, ani nepotvrdil, že rakety vystřelené na izraelská populační centra jsou mezinárodním právem definovány jako válečný zločin.

Začátkem tohoto týdne izraelská vláda oznámila, že podepsala dohodu se společností Google i Amazon Web Services v hodnotě více než 1 miliardy USD na zřízení několika regionálních datových center v Izraeli. Podle této dohody budou vládní ministerstva migrovat svá data na cloudové služby poskytované těmito dvěma společnostmi.

Bezos, který je v současné době druhým nejbohatším člověkem na světě, ve středu oznámil, že 5. července oficiálně odstoupí z role generálního ředitele společnosti Amazon. Očekává se, že jej nahradí Jassy, který je Žid.

30.05.2021 05:35 Daniel Žingor209Zdroj: World Israel News