Praha Jeruzalém

Premiér Netanjahu tvrdě zareagoval poté, co francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian varoval před „dlouhotrvajícím apartheidem“ v Izraeli.

Autor: Elad Benari, 27. května 2021, 12:00

Premiér Benjamin Netanjahu ve středu tvrdě zareagoval na francouzského ministra zahraničí Jeana-Yvese Le Driana, který na začátku tohoto týdne varoval před rizikem „dlouhodobého apartheidu“ v Izraeli, pokud by palestinští Arabové nezískali svůj vlastní stát

„Chtěl bych důrazně protestovat proti francouzské vládě a prohlášení francouzského ministra zahraničí v televizním rozhovoru. Ministr uvedl, že by se Izrael mohl stát státem apartheidu – je to drzé a falešné tvrzení, které nemá žádný základ,“ uvedl Netanjahu.

„Ve Státu Izrael jsou si všichni občané před zákonem rovni, bez ohledu na jejich původ. Stát Izrael je majákem demokracie a lidských práv v našem regionu. Jediná demokracie v našem regionu. Vždy tomu tak bylo – a vždy tomu tak bude,“ dodal předseda vlády.

„V této záležitosti nebudeme tolerovat žádná pokrytecká a falešná moralistická kázání,“ objasnil.

Le Drian je jedním z prvních vysokých francouzských představitelů, kteří použíili ve vztahu k Izraeli termín „apartheid“.

Nedávno zveřejnila zprávu organizace Human Rights Watch, ve které tvrdí, že Izrael páchá proti palestinským Arabům „apartheid“.

USA vyjádřily z touto zprávou nesouhlas a uvedly: „Není názorem této administrativy, že by akce Izraele představovaly apartheid.“

27.05.2021 05:18 Daniel Žingor243Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova