Praha Jeruzalém

Poslední raketové útoky Hamasu na jižní a střední Izrael byly „jen generální zkouškou. Al-Aksá znamená nepřekročitelnou červenou linii,“ uvedl vůdce teroristické skupiny při svém prvním veřejném vystoupení od vstupu příměří v platnost.

Od: World Israel News, 26. května 2021

Yahya Sinwar, vůdce Hamasu v Gaze, ve svém prvním veřejném projevu od ukončení jedenáctidenní operace Guardian of the Walls řekl: „Toto je jen malý manévr pro příště.“

„Jednalo se pouze o generální zkoušku – al-Aksá je tou červenou linií,“ uvedl jako varování pro Židy s tím, že Chrámová hora je islámské místo.

(Ve skutečnosti je Chrámová hora po Mekce a Medině nejposvátnějším místem judaismu a třetím nejposvátnějším místem islámu.)

„Nepřítel a svět musí vědět, že to byla jen generální zkouška – malý manévr, který ukazuje, co by se mohlo stát, kdyby se Izrael znovu pokusil ohrozit al-Aksu.“

Sinwar poblahopřál izraelským Arabům a obyvatelům východního Jeruzaléma, kteří se vzbouřili a podnikali útoky proti Židům, k zahájení boje.

„Uvnitř Izraele máme více než 10 000 sebevražedných atentátníků – pro případ, že by se Izrael pokusil ohrozit al-Aksu,“ každý z nich provede útok nožem nebo autem, řekl.

Hamas „má schopnost odpálit stovky raket za minutu na vzdálenost 100 a 200 kilometrů. V pásmu Gazy máme více než 500 km tunelů – z nichž bylo 100 km zničeno,“ uvedl a dodal, že jejich oprava bude trvat jen několik dní.

„Hamas chtěl ukončit válku vypálením 300 raket na Guš Dan (větší oblast Tel Avivu),“ ale rozhodl se to neudělat kvůli „intervencím Egypta, Kataru a mezinárodních zprostředkovatelů“.

 

Na rozdíl od toho, co řekl předseda vlády Benjamin Netanjahu, ministr obrany Benny Gantz a další izraelští bezpečnostní činitelé, Sinwar tvrdí, že „izraelské útoky nezasáhly jejich infrastrukturu v Gaze. Překazili jsme jejich plán narušit naše schopnosti odporu a zničit tunely…“

„Izraelský vítězný plán skončil velkým neúspěchem…“

„Okupace nedokázala zničit metro Hamasu,“ řekl v souvislosti s teroristickými tunely. „Okupace nedosáhla ničeho.“

Pokud jde o příměří, Sinwar uvedl, že tu není žádná dohoda.

Také odmítl přístup ministra zahraničí USA Blinkena, který je v současnosti v regionu a pokouší se o posílení amerického partnerství s Palestinskou samosprávou na vrub Hamasu. Na tiskovém briefingu v úterý večer v Jeruzalémě Blinken slíbil „významný příspěvek“ k obnově Gazy a uvedl, že Bidenova administrativa bude tvrdě pracovat na „zajištění toho, aby Hamas nezískal prospěch z pomoci při rekonstrukci“.

Sinwar uvedl, že Hamas má dostatečnou vojenskou pomoc od jiných zemí.

27.05.2021 05:03 Daniel Žingor367Zdroj: World Israel News

Klíčová slova