Praha Jeruzalém

Poté, co největší odborová organizace britských herců tvrdě odmítla přístup Izraele a označili jeho protiteroristickou kampaň za „děsivou“, opustili její řady tři členové.

Autor: Cnaan Liphshiz, JTA, 26. května 2021 12:56

Největší britská herecká odborová organizace označila přístup Izraele k obyvatelům Gazy za „nepřiměřený“ a „děsivý“, což vedlo dva její židovské aktéry k opuštění organizace.

Společnost Equity ve čtvrtečním prohlášení směrem k obousměrné palbě mezi Hamasem a Izraelem uvedla, že odsuzuje „akce současné izraelské vlády v posledních několika týdnech, a to jak při kontrole Jeruzaléma, tak vůči Gaze“.

Na všech svých webových stránkách společnost Equity hovořila o „teroristické činnosti Hamásu“.

Jedenáctidenní výměna raketové palby mezi Izraelem a Hamásem vedla k více než 230 obětem na palestinské straně a 12 na izraelské.

Prohlášení společnosti Equity rovněž obhajuje londýnský pochod z 16. května na protest proti akcím  Izraele v Gaze, aniž by ovšem jakkoli zmiňovalo zdokumentované antisemitské proklamace a násilí vůči policii, které tu probíhaly.

Od zahájení nepřátelských akcí vůči Izraeli – tedy od 9. května – byly ve Velké Británii zaznamenány stovky antisemitských útoků.

Pochod neměl nic co dělat s Palestinci „ale jen s židovským lidem,“ citovaly The Jewish Chronicle of London Maureen Lipmanovou, známou herečku. Lipmanová ztvárnila matku hlavního protagonisty ve filmu Pianista Romana Polanského z roku 2002.

Lipmanová, který je Židovka, byla členkou Equity po dobu 54 let, ale po zveřejnění tohoto prohlášení unii opustila. Podle Chronicle odešli ze stejného důvodu ještě nejméně dva další její členové. Nebyli jmenováni.

Lipmanová dodala: „Děkuji, Equity, za vystupňování antisemitismu a vaše hluboké porozumění izraelským akcím.“

27.05.2021 05:07 Daniel Žingor250Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News