Praha Jeruzalém

Poprvé za více než měsíc mohli Židé po 11denní válce s Hamásem navštívit nejposvátnější místo judaismu.

Od: Arutz Sheva, 23. května 2021 10:51

V neděli ráno po mnoha týdnech Izrael znovu otevřel Židům Chrámovou horu, přičemž toto místo navštívily desítky Židů.

Chrámová hora byla pro židovské návštěvníky uzavřena od 12. dubna, prvního dne islámského svatého měsíce Ramadánu. Vláda a policie se také rozhodly ponechat tuto horu a nejposvátnější místo judaismu, pro Židy uzavřenou v Den Jeruzaléma, 10. května, když se na místě střetla policie s arabskými výtržníky.

Den Jeruzaléma také znamenal začátek vzplanutí nedávných útoků teroristické organizace Hamas v Gaze. Ta v tento den odpálila na Jeruzalém sedm raket a poté zahájila 11denní palbu více než 4000 raketami odpálenými na jižní a střední Izrael.

Vedení organizací Chrámové hory uvítalo rozhodnutí obnovit židovské návštěvy Chrámové hory.

Assaf Fried, mluvčí ústředí Chrámové organizace, vyzval izraelskou vládu, aby „neutralizovala ohnisko vypuknutí terorismu přesunutím mešit z Chrámové hory do Saúdské Arábie. Nebo do jakékoli jiné arabské země usilující o mír“.

Vedení také poděkovalo „předsedovi vlády a ministru vnitřní bezpečnosti, jeruzalémské policii a zejména okresnímu veliteli Doronovi Turgemanovi za veloké úsilí, které v posledních týdnech na Chrámové hoře i mimo ni vyvinuli, což dnes umožnilo její znovuotevření Židům.“

24.05.2021 05:47 Daniel Žingor148Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova