Praha Jeruzalém

Pokud by Hamas během posledních několika hodin před příměřím vystřelil na Tel Aviv byla IDF připravena zasáhnout obrovské jeho množství cílů.

Autor: Y Rabinovitz, 21. května 2021 13:05

Operace Guardian of the Walls byla oficiálně ukončena 11. den v pátek ve 2 hodiny ráno a od této hodiny nebyl hlášen žádný raketový výstřel z Gazy.

Zpráva Channel 12 nyní odhalila, že v posledních dvou hodinách před tím, než příměří vstoupilo v platnost, se vyšší představitelé IDF obávali, že Hamas využije zbývající čas k odpálení obrovské salvy raket směrem k Tel Avivu a regionu Gush Dan, což by mohlo znamenat velké množství lidských životů a postavilo by to Hamas do pozice „vítězů“, o což mu šlo.

Tyto obavy se staly zřetelnější kvůli velkému počtu obyvatel Tel Avivu, kteří se ve čtvrtek v noci vydali do ulic a hospod města, aby tu oslavili znovuobjevený pocit bezpečí po dnech strávených ve strachu z příští raketové salvy.

IDF na základě tohoto realizovala své plány – vyslala na oblohu nad Gazou desítky svých letadel a dala Hamasu vědět, že kdyby teroristická organizace zaútočila, byla by reakce Izraele zcela nepřiměřená.

Na briefingu, který se konal v pátek ráno, mluvčí IDF brigádní generál Hedi Zilberman řekl: „Chtěli jsme zajistit, aby ze strany Hamasu nedošlo k žádnému významnému odpálení raket. Kolem půlnoci jsme vyslali na oblohu nad Gazou desítky letadel, ozbrojených a připravených k útoku, s připraveným seznamem cílů. “

Tento seznam cílů byl také zaslán do Egypta a samotnému Hamasu, kterému bylo důrazně řečeno, že pokud by se rozhodl zaútočit na Tel Aviv nebo okolní regiony, bude reakce IDF brutální. Mezitím si celá Gaza plně uvědomovala přítomnost letadel IDF – ta letěla tak nízko, aby je bylo vidět i slyšet.

Během těchto napjatých hodin seděl izraelský ministr obrany Benny Gantz spolu s náčelníkem štábu IDF, šéfem letectva a dalšími špičkovými generály ve vojenském velitelství v Tel Avivu a byli připraveni obnovit izraelské útoky na Gazu, pokud by bylo na Tel Aviv zaútočeno.

Stalo se, že v posledních několika hodinách „předtím, než příměří vstoupilo v platnost, bylo odpáleno asi 40 raket,“ řekl Zilberman. „Přibližně 90% z nich dopadlo na otevřená prostranství a zbytek byl sestřelen. Z tohoto důvodu nebylo nutné naše plány realizovat a letadla byla odvolána. Nebyly zjištěny žádné pokusy Hamasu zasáhnout naše letadlo nebo námořní plavidlo. Příměří začalo ve dvě hodiny (v noci) a žádná další palba na Izrael už neproběhla.“

Vzhledem k tomu, že měla IDF připravený seznam cílů, které měly být v případě potřeby zasaženy, vyvstává otázka, proč byla operace Guardian of the Walls v tomto okamžiku zastavena.

Podle politického establišmentu „kabinet jednomyslně přijal doporučení všech bezpečnostních činitelů akceptovat egyptskou dvoustrannou iniciativu příměří.“ Z dnešních odhalení je však zřejmé, že pravda byla někde jinde, a že IDF byla připravena – a dokonce i dychtivá – v operaci pokračovat a dospět k triumfálnějšímu závěru.

23.05.2021 05:44 Daniel Žingor381Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova