Praha Jeruzalém

Premiér rovněž řešil občanské nepokoje mezi Araby a Židy: „Židovský stát nebude tolerovat pogromy proti našim občanům“

Od: All Israel News, 16. května 2021

Po šesti dnech raketové palby z Gazy a desítkách izraelských útoků na strategické cíle této pobřežní enklávy, promluvil v sobotu večer izraelský premiér Benjamin Netanjahu k národu.

Zde plné znění jeho proslovu z 15. května 2021:

„Je to už pět dní, co Hamas, v naprosto nevyprovokovaném útoku, odpaluje rakety na Jeruzalém a další izraelská města.

Minulý týden, když na naše města dopadaly rakety, byly miliony Izraelců donuceny se uchýlit do protileteckých krytů. Několik Izraelců bylo zabito. Mnoho dalších bylo zraněno. Vy víte a já to vím, by to žádná země netolerovala. Ani Izrael to nebude tolerovat.

Izrael na tyto útoky energicky zareagoval a budeme v tom pokračovat, dokud nebude zcela obnovena bezpečnost našich lidí.

Zlikvidovali jsme desítky teroristů Hamasu a vyřadili jsme z provozu stovky teroristických úkrytů a míst, včetně odpalovacích ramp a budov, které Hamas používal k plánování a provádění těchto útoků.

Před dvěma dny Izrael také vážně poškodil teroristickou infrastrukturu Hamasu. Zničili jsme část rozsáhlé sítě podzemních tunelů, které Hamas používá k útokům na Izrael.

Chtěl bych světu připomenout, že při palbě na naše města páchá Hamas dvojnásobné válečné zločiny. Útočí na naše civilisty a schovávají se za palestinské civilisty a používají je jako lidské štíty.

Jako vždy, Izrael dělá vše pro to, aby chránil jak vlastní, tak i palestinské civilisty. Prokázali jsme to i dnes, když jsme je varovali, aby opustili budovu používanou teroristickými zpravodajskými službami Hamasu. Vyklidili tento prostor ještě před zničením cíle, a proto neslyšíte o žádných obětech z těchto hroutících se teroristických věží. To se děje proto, že věnujeme zvláštní pozornost tomu, abychom těmto civilním obětem zabránili – to je přesný opak toho, co dělá Hamas.

Porážka Hamásu neslouží pouze zájmům Izraele, slouží zájmům všech, kteří hledají mír, stabilitu a bezpečnost na Středním východě.

Chci poděkovat mnoha izraelským přátelům v mezinárodním společenství, kteří podpořili Izrael v jeho obraně. Chci poděkovat prezidentovi Spojených států Joe Bidenovi a chci poděkovat mnoha zemím, včetně evropských zemí, které solidárně vyvěsili na svých vládních budovách izraelskou vlajku.

Nikdo by neměl mít nejasnosti ohledně volby, která je zde naprosto jasná a chci poděkovat prezidentu Bidenovi za jeho jasnou a jednoznačnou podporu. Nemůžete srovnávat demokracii, která si váží života, s teroristickou organizací, která oslavuje smrt.

Chtěl bych také říci pár slov o násilí, které jsme v posledních dnech viděli v izraelských městech, od Lod po Bat Yam, od Akka po Haifu. Židovský stát nebude tolerovat pogromy proti našim občanům. Nenecháme své židovské občany lynčovat nebo žít ve strachu z vražedných arabských gangů. Nebudeme tolerovat zapálené synagogy nebo naše domy.

Zároveň nedovolíme, aby Židé brali zákon do svých vlastních rukou a útočili na nevinné Araby, nebo je lynčovali a byl tady jeden takový případ, kdy k tomu došlo. Nepřipustíme útoky na nevinné Židy ani Araby. Tolerovat toto násilí by znamenalo nejlepší cestu k anarchii.

Izrael je židovský a demokratický stát, kde jsou si všichni naši občané, Židé, Arabové a všichni ostatní před zákonem rovni a dostanou stejnou ochranu od těch, kdo zákon prosazují.

Jsem si plně jistý, že Izrael bude schopen tyto vnější i vnitřní hrozby zvládnout. Věřím v naši armádu. Věřím v naši policii. A především věřím v odhodlání izraelského lidu.

Stejně jako vždy i tuto bouři ustojíme a vyjdeme z ní silnější než kdy jindy. Děkuji.“

17.05.2021 06:42 Daniel Žingor367Zdroj: All Israel news

Klíčová slova