Praha Jeruzalém

Po hrozbách Hamasu byly evakuovány Knesset a Staré Město. Také na jihu bylo slyšet sirény rudého poplachu.

Autor: Gary Willig, 10. května 2021 18:10

V pondělí, krátce po 18:00, právě když vypršelo ultimátum vydané teroristickou organizací Hamas, bylo na Jeruzalém odpáleno sedm raket. Jedna z raket byla zachycena systémem Iron Dome.

Raketa zasáhla dům na jeruzalémském předměstí Mevasseret Zion a způsobila škody, nicméně nezpůsobila žádná zranění.

Hamas požadoval, aby se do pondělních 18:00 stáhly všechny jednotky ze sousedství Shimon Hatzadik (Sheikh Jarrah) a Chrámové hory v Jeruzalémě. Hamás také vyzval Izrael, aby osvobodil všechny Araby zadržené za nepokoje v Jeruzalémě.

Organizátoři Vlajkového tance v Jeruzalémě akci zrušili jakmile vstoupila v platnost hrozba Hamasu a předseda vlády Netanjahu zakázal průchod pochodu Damašskou bránou.

Sirény bylo slyšet také v Beit Shemesh a desítkách dalších měst ve středním Izraeli.

Obyvatelé Jeruzaléma hlásili, že bylo slyšet exploze. Policie začala v reakci na raketovou palbu evakuovat lidi ze Starého města Jeruzaléma. Evakuován byl také Knesset.

Hamás vydal prohlášení, v němž tvrdí, že byla raketová palba „odpovědí na agresi nepřítele ve svatém městě“.

Krátce nato byly sirény rudého poplachu slyšet také v periferních komunitách Gazy, včetně Sderotu a dalších komunit v okrese Shaar Hanegev.

Také teroristická organizace Islámský džihád prohlásila, že na jižní Izrael vystřelila 30 raket. Po tomto oznámení bylo na jihu slyšet další sirény rudého poplachu.

Byl lehce zraněn izraelský civilista, když na jeho auto z Gazy vystřelili protitankovou raketu.

11.05.2021 05:21 Daniel Žingor184Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News