Praha Jeruzalém

Izraelský vůdce odmítl námitky Bidenovy administrativy proti bytové výstavbě v Jeruzalémě.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 7. května 2021

Premiér Benjamin Netanjahu zamítl několik námitek Bidenovy administrativy ohledně izraelské výstavby v Jeruzalémě a řekl Američanům, že je toto město hlavním městem Izraele, nikoli osadou, uvedly ve čtvrtek Channel 12.

Podle těchto zpráv podal úředník dočasně odpovědný za velvyslanectví USA v Jeruzalémě (dokud nebude jmenován nový velvyslanec) minulý měsíc stížnost, v níž vznesl námitku proti souhlasu Izraele s výstavbou 450 bytových jednotek v oblasti Har Homa.

Od Bidenovy administrativy přišly údajně na stůl izraelského předsedy vlády nejméně tři stížnosti vyjadřující americký nesouhlas s jakoukoli izraelskou výstavbou za Zelenou linii. Jde o linii příměří bojů z roku 1948, která vede také skrze město Jeruzalém, který Trumpova vláda oficiálně uznala za hlavní město Izraele .

Netanjahu údajně řekl Američanům, že „Jeruzalém není osada, ale hlavní město Izraele“.

Donald Trump byl tím prezidentem, který reálně naplnil oficiální americkou politiku a zákon Kongresu O přesunu velvyslanectví do Jeruzaléma, který byl přijat v říjnu 1995. Tento zákon byl schválen drtivými většinami obou stran Kongresu, ale ze strachu, že by přesunutí velvyslanectví do Jeruzaléma mohlo vyvolat násilí v celém regionu, nebyl uveden do praxe.

K tomuto násilí nikdy nedošlo. Velvyslanectví bylo v květnu 2018 přesunuto z Tel Avivu do Jeruzaléma – což byl první z několika klíčových kroků Trumpovy administrativy, které vedly k historickým Abrahamským dohodám, v nichž Izrael a několik arabských zemí navázaly své diplomatické vztahy. Bidenova administrativa tuto realitu uznala a uvedla, že velvyslanectví USA zůstane v Jeruzalémě.

Nová výstavba v Har Homa je prvním stavebním plánem schváleným od nástupu prezidenta Joe Bidena do úřadu v lednu tohoto roku. Po oznámení výstavby v Har Homa vyjádřil poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan podobné obavy ohledně nových stavebních povolení v Jeruzalémě i v Judeji a Samaří, uvedly zprávy Channel 12. To vedlo k pevnému prohlášení Netanjahua směrem k Jeruzalému.

Očekává se, že se tlak Bidenovy administrativy bude stupňovat, protože bude chtít prosazovat svou politiku „mezinárodního řádu založeného na pravidlech“ a trvá na tom, že by ani Izrael, ani Palestinci neměli před obnovením vzájemných mírových jednání podnikat jakékoli jednostranné kroky. Nicméně dnes nic nenasvědčuje tomu, že by tato jednání, od kterých Palestinci během Obamovy vlády jednostranně odešli, měla někdy v dohledné době pokračovat.

09.05.2021 06:25 Daniel Žingor703Zdroj: United with Israel

Klíčová slova