Praha Jeruzalém

Francie, Německo, Itálie a Španělsko vyzývají PA, aby co nejdříve oznámila nové datum voleb.

Autor: Elad Benari, Kanada, 1. května 2021, 0:41

Francie, Německo, Itálie a Španělsko v pátek vyjádřily zklamání nad rozhodnutím předsedy Palestinské samosprávy (PA) Mahmúda Abbáse odložit parlamentní volby plánované na květen.

„Vyzýváme Palestinskou samosprávu, aby co nejdříve předložila nový plán voleb,“ uvedly čtyři hlavní země Evropské unie ve společném prohlášení citovaném agenturou Reuters.

 

„Vyzýváme Izrael, aby na základě minulých dohod usnadnil konání takovýchto voleb na celých palestinských územích, včetně východního Jeruzaléma,“ dodali.

Abbás ve čtvrtek v noci, s odvoláním na to, že Izrael odmítl volit Araům pobývajícím ve východním Jeruzalémě, oficiálně oznámil, že budou palestinské volby odloženy.

„Rozhodli jsme se volby odložit, do té doby, dokud nebude zaručena účast našich lidí v Jeruzalémě,“ uvedl Abbas v projevu, který odvysílala televize PA.

Abbás nedávno vydal dekret nařizující všeobecné volby na územích přidělených PA.

Tento dekret stanovil, že se budou parlamentní volby konat 22. května. „Prezidentské“ volby se měly konat 31. července. Termín 31. srpna pak připadal na ustavení palestinské národní rady.

PA soustavně požaduje, aby Izrael povolil hlasování i Arabům pobývajícím ve východním Jeruzalémě. V tomto ohledu pracují představitelé PA na mezinárodní scéně na tom, aby přiměli Izrael, aby s tímto požadavkem souhlasil.

PA v minulosti využila odmítnutí Izraele dovolit jeruzalémským Arabům volit jako záminku k tomu, aby se volby vůbec neuskutečnily.

02.05.2021 05:34 Daniel Žingor100Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova