Praha Jeruzalém

Průzkum v Gaze oslovil mezi 19. dubnem a 22. dubnem 1056 lidí.

Od: World Israel News, 28. dubna 2021

Pokud by se tento týden v pásmu Gazy konaly volby do Palestinské samosprávy (PA), Hamas by s přehledem zvítězil, uvedly ve středu The Jewish Press. Vítězství by bylo podobné jako v minulých volbách v roce 2006.

Podle průzkumu prováděného Centrem Atlas, který přeložil Abu Ali Express, by Hamas oproti Fatahu, který dnes ovládá PA, získal téměř dvojnásobný počet hlasů.

Výsledky průzkumu:

Hamas – 32,4%

Fatah – 17,2%

Průzkum v Gaze oslovil mezi 19. dubnem a 22. dubnem 1056 lidí.

Fatah se obává, že je Hamas rovněž populárnější v oblastech pod jeho kontrolou v Judeji a Samaří. Průzkum veřejného mínění palestinského Centra pro výzkum politiky a průzkumu ze září 2020 ukázal, že by skutečně většinovou podporu získal šéf Hamasu Ismail Haniyeh.

62% respondentů uvedlo, že chtějí, aby palestinský prezident Mahmúd Abbás odešel a jsou nespokojeni téměř se vším, co PA dělá – od ekonomiky po řešení koronavirové krize.

Získané zprávy říkají, že je pravděpodobné, že Fatah volby naplánované na 22. května v obavě, že by Hamas vyhrál, jednoduše odloží.

Izrael, který se chce vyhnout tomu, aby se v očekávaném rozhodnutí Fatahu stal obětním beránkem, nedávno oznámil, že zůstává vně voleb do PA. Politický ředitel izraelského ministerstva zahraničí Alon Bar v úterý řekl skupině velvyslanců EU, aby nevěnovali pozornost tvrzením PA o izraelském vměšování.

„Během tohoto setkání Alon Bar velvyslancům zdůraznil, že jsou volby do Palestinské samosprávy vnitřní palestinskou záležitostí a že Izrael nemá v úmyslu do nich jakkoli zasahovat ani jim bránit,“ uvedlo ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení.

Jedním z problémů je, zda Izrael umožní, aby se volby do PA konaly ve východním Jeruzalémě. PA uvedla, že volby nevypíše, pokud nebude možné volit i v Jeruzalémě. Izrael tvrdí, že v této záležitosti doposud nepřijal konečné rozhodnutí.

29.04.2021 06:14 Daniel Žingor223Zdroj: World Israel News