Praha Jeruzalém

Americká armáda uvedla, že jedna z jejích lodí vypálila varovné výstřely poté, co se k ní a k dalšímu americkému hlídkovému člunu v Perském zálivu přiblížily tři lodě Revolučních gard.

Autor: Elad Benari, 27. dubna 2021 23:31

Americká vojenská loď vypálila varovné výstřely poté, co se k ní a k dalšímu americkému hlídkovému člunu v Perském zálivu přiblížily tři plavidla íránského námořnictva Islámských revolučních gard (IRGCN), uvedla v úterý podle agentury Reuters americká armáda.

„Americké posádky vyslaly prostřednictvím rádového spojení a tlampačů několik varování, ale plavidla IRGCN pokračovaly v manévrech na krátkou vzdálenost,“ uvedla armáda v prohlášení citovaném zpravodajskou agenturou.

 

„Posádka Fireboltu poté vypálila varovné výstřely a lodě IRGCN se vzdálily od amerických plavidel do bezpečné vzdálenosti,“ uvádí prohlášení.

V posledních několika letech došlo v Perském zálivu mezi íránskými a americkými plavidly k několika blízkým setkáním. Revoluční gardy hlídají mělčí vody Perského zálivu a jeho zůžení, Hormuzského průlivu.

Jedním z takových incidentů proběhl v květnu 2020 – šlo o napjatý střet amerických a íránských lodí v Perském zálivu.

Americká armáda v té době uvedla, že se 11 námořních plavidel Revolučních gardy přiblížilo k americkému námořnictvu a lodím pobřežní stráže v Perském zálivu a označilo tyto pohyby za „nebezpečné a provokativní“.

Íránské revoluční gardy tehdy uznaly, že k incidentu došlo, ale s tvrzením, že incident vyvolaly americké síly.

V dubnu 2020 mluvčí íránských ozbrojených sil uvedl, že Islámská republika bude „striktně“ reagovat, pokud americká plavidla naruší její teritoriální prostor.

28.04.2021 06:44 Daniel Žingor204Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova