Praha Jeruzalém

Podle této zprávy je novým přístupem méně útoků, ale silnějších.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 27. dubna 2021

Izrael mění taktiku vůči raketovým útokům z Gazy, uvedly v pondělí Izrael Hayom.

V minulosti Izrael rychle reagoval na jakékoli raketové útoky. Stalo se tak mj. v sobotu ráno poté, co noc předtím přežil palbu nejméně 36 raket. Izrael také reagoval v týdnu před 17. dubnem po menším útoku z Gazy, kdy zasáhl dvě teroristická cvičiště.

Izrael Hayom však uvádí, že v rozhodnutí přijatém v posledních měsících se IDF odklonila od odvetného přístupu „oko za oko“ ve prospěch méně, ale důraznějších útoků.

 

„Nová politika je politikou otevřené účetní knihy, ve které jsou všechny násilné události zapsány do „hlavní knihy“ a Izrael si pro svou reakci zvolí vhodný čas i místo,“ uvádí Israel Hayom.

Nová politika, jak říká izraelský deník, je výsledkem hodnocení minulých kol násilí ze strany IDF, v nichž Izrael nevyšel tak úspěšně, jak by si přál. Příčinu přisoudil skutečnosti, že iniciátory byly Hamas a jeho satelitní teroristické skupiny, což Izrael postavilo do pozice toho, kdo reaguje.

Po raketové palbě ze sobotního rána byla reakce Izraele omezená. Na další útok v sobotu večer už pak vůbec nereagoval.

V pondělí však bezpečnostní kabinet uložil IDF, aby, pokud bude raketová palba pokračovat, reagovala proti Hamasu výraznou silou.

Od pátku, tři noci po sobě, teroristé z pásma Gazy odpalovali rakety na jižní oblasti Izraele.

Z 36 raket vypuštěných v pátek v noci bylo šest považováno za nebezpečné a byly sestřeleny protiraketovým systémem Iron Dome. V sobotu večer byly vypáleny další tři, z nichž byla sestřelena jedna a dalších šest bylo odpáleno v neděli v noci. Iron Dome sestřelil dvě, protože mířily do města Sderot.

Při útěku do úkrytu bylo lehce zraněno několik lidí. Nebyly hlášeny žádné vážné ztráty ani škody, přestože se dvě rakety vyhnuly Iron Dome a dopadly uvnitř izraelských komunit.

Izrael také v pondělí předal Hamasu prostřednictvím OSN zprávu, že pokud bude pokračovat v palbě, pak Izrael okamžitě zareaguje rozsáhlým a intenzivním útokem v pásmu Gazy.

Mluvčí Hamásu uvedl: „Hrozby okupantů palestinský lid neděsí.“ V pondělí večer však už z Gazy žádné rakety nepřiletěly, což by mohlo naznačovat, že bylo tomuto vzkazu porozuměno.

Vysoký důstojník IDF uvedl, že Hamas vyslal prostřednictvím OSN, Egypta a dalších arabských zemí tiché vzkazy, že se pokouší raketovou palbu zastavit a nemá zájem na další eskalaci s Izraelem.

Jeho veřejné proklamace jsou ovšem zcela odlišné. Vůdce Hamasu Ismail Haniyeh v neděli na webových stránkách organizace pohrozil, že nebude „klid, pokud bude sionistická entita pokračovat v agresivní politice v Jeruzalémě … Jediné, na co přistoupíme je, že toto povstání bude pokračovat“.

28.04.2021 05:54 Daniel Žingor685Zdroj: World Israel News

Klíčová slova