Praha Jeruzalém

Zatímco se muslimové během Ramadánu střetávají s policií, napětí v Jeruzalémě přetrvává.

Od: All Israel News, 25. dubna 2021

Policie se v neděli připravovala na další noc násilí. Byly zraněny a zatčeny desítky lidí, když se muslimové střetli s izraelskou policií a proti muslimům se během napjatého víkendu v Jeruzalémě snažili protestovat i židovští extremisté.

Během Ramadánu se epicentrem násilí a napětí stala Damašská brána na severní straně jeruzalémského Starého města.

V posledních několika nocích, se po rychlém ukončení denního půstu Ramadánu, mladí muslimové scházejí u Damašské brány a střetávají se s policii. Házejí na policisty kameny a lahve a skandují svou podporu al-Aksá a Hamasu, teroristické skupině v pásmu Gazy.

Tito násilníci říkají, že je za násilí odpovědný Izrael a požadovali, aby policie otevřela schodiště před Damašskou bránou pro shromažďování lidí. Policie tvrdí, že bylo jeho uzavření provedeno kvůli kontrole davu a nejednalo se o změnu žádné předchozí politiky.

Ačkoli musela policie v posledních nocích čelit muslimským i židovským extremistům, obvinil velitel jeruzalémského okresu Doron Turgeman ze spáchání většiny útoků muslimy.

„Není tu žádná symetrie. Většinu útoků provádí muslimové,“ řekl Turgeman.

Turgeman také připustil, že je letošní napětí jiné.

„Není pochyb o tom, že se tento Ramadán liší od předchozích let.“

Turgeman uvedl, že se policie snaží usnadnit průběh modliteb při Ramadánu, „ale žel, bez jakékoli vazby na Ramadán, tyto stovky mladých lidí usilují jen o jedno – vyvolat nepokoje a střetnout se s policií.“

Násilí při Ramadánu ještě posílily videa na TikTok s mladými Araby, kteří minulý týden zaútočili na ortodoxní Židy.

Při dalším pátečním útoku byl Eli Rozen, 27 letý Izraelec, brutálně napaden davem Arabů při procházce se psem. Na videu, které bylo sdíleno na sociálních médiích, bylo vidět jak Rozena kopou, zasahují kameny a bijí holí. Když se Rozenovi nakonec podařilo uprchnout, hodil po něm muž nákupní vozík.

 

„To byl prostě lynč. Měl jsem smrt před očima. Naštěstí jsem to nějak přežil. Byl to opravdu zázrak. Tam mohl klidně život někoho jiného skončit, kdyby tam šel někdo trochu slabší nebo se zdravotním handykepem…,“ řekl Rozen.

Rozzlobený muslimský dav křičel na Rozena„Yahud, Yahud“, což je arabské slovo pro Žida.

Rozen popsal násilí jako „třetí intifádu“.

„Je to bezpochyby třetí intifáda. Vzhledem k počtu lidí, kteří na mě útočili a tomu, co se stalo, jsem vyšel celkem dobře. Unikl jsem smrti jen o vlásek,“ řekl.

 

Jeden Arab, který byl Channel 12 před Damašskou bránou dotazován, reportérovi řekl: „Doufáme v intifádu. Netanjahu chce náboženskou válku,“ řekl. „Doufáme, že bude intifáda, abychom mohli světu ukázat, že máme právo v této zemi žít.“

Mnoho dalších vyjádřilo stejný postoj a dokonce tleskalo raketovým útokům na jižní Izrael.

Starosta Jeruzaléma Moshe Lion ve snaze zmírnit napětí ve městě naléhal na zklidnění situace.

„V posledních dvou letech byl Jeruzalém příkladem a vzorem vzájemného soužití. Mám v úmyslu udělat vše pro to, aby to tak taky zůstalo. A je to možné. Nedovolíme extremistům na obou stranách, aby zhoršili situaci v našem městě,“ prohlásil Lion.

Mezitím se členové extremistické židovské organizace Lehava pokoušeli prolomit policejní kordon, aby se mohli napřímo střetnout s arabskými demonstranty a prosazovat židovské nároky na toto město.

Policie se snaží udržet obě skupiny co nejdále od sebe.

Muslimské nepokoje se rozšířily po celé zemi – mládež se už v několika palestinských městech zapojila do násilných protestů na podporu střetů v Jeruzalémě.

Mezitím teroristé z Gazy během víkendu vystřelili na izraelské pohraniční komunity přibližně 36 raket. Teroristé také odkázali svou raketovou palbu na to, co se děje v Jeruzalémě. Není to poprvé, co se události v Jeruzalémě přelily do násilí v jiných regionech.

V letech 1929 a 1936 zahájil pronacistický jeruzalémský muftí Haj Amin al-Husseini protižidovské nepokoje falešným prohlášením, že Židé ohrožují mešitu al-Aksá na Chrámové hoře.

Pozdější vůdce OOP Jásir Arafat použil podobnou protižidovskou propagandistickou taktiku během Druhé intifády na počátku dvacátých let. V květnu 2018 bylo kvůli hraničním nepokojům na protest proti otevření velvyslanectví USA v Jeruzalémě zabito 58 Gazanů.

26.04.2021 06:57 Daniel Žingor381Zdroj: All Israel news

Klíčová slova