Praha Jeruzalém

„Jedná se o hrozné znesvěcení posvátnosti těchto míst, zvláště když je to na Náměstí Skalního dómu, v místě židovské Svatyně svatých na Chrámové hoře,“ uvedla izraelská organizace.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 22. dubna 2021

Několik klipů, které byly nedávno zveřejněny na stránkách sociálních sítí a které ukazují, že si muslimové na Chrámové hoře hrají míčové hry, přiměly izraelskou organizaci požadovat stíhání pachatelů, odebrání kontroly těchto svatých míst muslimským Waqf a její předání židovským autoritám.

Šokující videa s muslimy, kteří znesvěcují svaté místo a hrají si tam hned vedle Skalního dómu fotbal, „vyvolávají hluboké zděšení v srdci každého Žida,“ uvedla ve středu Organizace pro správu Chrámové hory.

 

„Jedná se o hrozné znesvěcení posvátnosti těchto míst, zvláště když je to na Náměstí Skalního dómu, v místě židovské Svatyně svatých na Chrámové hoře,“ uvedla tato organizace.

Po zveřejnění videí se obrátili na policii a požadovali zatčení pachatelů a jejich stíhání v souladu se zákonem.

Assaf Fried, mluvčí organizace, uvedl, že „opovrženíhodné chování muslimů na Chrámové hoře dokazuje, že za mešitou a vedle ní už není Chrámová hora pro Araby posvátná, s výjimkou posvátnosti okrádání Židů.“

„Je nezbytné okamžitě stáhnout z Chrámové hory milice Waqf a předat odpovědnost za správu svatých míst židovským orgánům, pro které je posvátnost Chrámové hory důležitá,“ řekl.

Organizací ori správu Chrámové hory uvedla, že podle rozhodnutí Nejvyššího soudu jsou míčové hry na Chrámové hoře zakázány.

Organizace dále uvedla, že tyto klipy také dokazují důležitost židovské přítomnosti na Chrámové hoře, protože když jsou na Chrámové hoře Židé, policie vyvíjí veliké úsilí, aby tam zabránila hraní fotbalu a nebylo uráženo cítění Židů.

Nyní se ukázalo, že když tam Židé nejsou, muslimové nedodržují posvátnost těchto míst a natáčejí si videa, která „zraňují srdce každého Žida“.

„A pokud jde o pravidlo, pak je to další důvod, proč Chrámovou horu otevírat Židům nepřetržitě – všechny dny v týdnu,“ řekli.

Židovské návštěvy Chrámové hory jsou v současnosti časově i početně limitované.

25.04.2021 06:16 Daniel Žingor382Zdroj: World Israel News

Klíčová slova