Praha Jeruzalém

V Rambam shromáždili velký, vysoce kvalifikovaný multidisciplinární tým z několika nemocničních oddělení, aby provedli tuto operaci.

Od: TPS, 19. dubna 2021

Složitý, vysoce sofistikovaný lékařský zákrok nedávno provedený v areálu zdravotní péče Rambam v Haifě zachránil život sedmiletému chlapci Madchat Tapashovi z pásma Gazy.

Tapash se narodil s vadou ledvinového systému, která způsobovala život ohrožující selhávání ledvin a nesprávně fungující močový měchýř. To vyžadovalo k nápravě tohoto poškození multidisciplinární tým specialistů.

Operace spočívala ve třech různých operacích prováděných téměř současně, při kterých byl chlapcův močový měchýř rekonstruován, ledvina darovaná jeho matkou byla odstraněna z jejího těla a implantována do těla chlapce a nakonec byla Madchatova nová ledvina úspěšně spojena s jeho rekonstruovaným močovým měchýřem.

Posledních dva a půl roku Madchat podstupoval dialýzu. Kvůli svému vážnému zdravotnímu stavu nemohl získat potřebnou péči prostřednictvím systému zdravotní péče Palestinské samosprávy a byl zdravotním koordinátorem pacientů z PA převezen do Rambam Yazidem Falahem.

Sdružení „Mysli na ostatní“ shromáždilo finanční prostředky na pomoc při proplacení této dětské chirurgie.

Rambam shromáždil velký, vysoce kvalifikovaný multidisciplinární tým z několika nemocničních oddělení, aby tuto operaci zrealizoval. Lékaři z Pediatrické urologické kliniky pod vedením Dr. Akrama Assadiho a Pediatrického nefrologického institutu společně s chirurgy, specialisty na implantáty ledvin, hematology, radiology, anesteziology a lékárníky pracovali na vytvoření operačního plánu na záchranu chlapcova života. Profesor Pinhas Livneh, bývalý ředitel dětské urologie v Rambamu, poskytoval odborné konzultace a vedení.

Madchatova matka Sumar, která má další čtyři děti, nabídla svému synovi darování své ledviny a byla shledána vhodnou dárkyní. „Dala bych mu svou duši, své oči a zemřela bych, aby mohl žít – cokoli, co by zastavilo jeho utrpení,“ řekla Sumar.

Madchat již podstoupil 15 operací a desítky zákroků.

Operace trvala přibližně 11 hodin.

Když to skončilo, Sumar radostně zvolala: „Je úžasné dát část svého těla uzdravit tím své dítě. Cítíte tu blízkost – je to, jako bychom byli jedno tělo.“

21.04.2021 06:08 Daniel Žingor103Zdroj: United with Israel

Klíčová slova