Praha Jeruzalém

Muslimský zdravotní bratr, který umírajícímu židovskému pacientovi odrecitoval modlitbu „Shema“ rozsvítil pochodeň Dne nezávislosti na izraelských oslavách Yom Ha’atzmaut.

Autor: Abigail Klein Leichman, ISRAEL21c, 14. dubna 2021

Muslimský zdravotní bratr Maher Ibrahim vede ošetřovatelský personál oddělení Emek Medical Center Covid-19, kde bojují těžce nemocní a ventilovaní pacienti o život.

Ibrahim byl nedávno právě ve službě, když se přiblížíl konec života jednoho staršího židovského pacienta.

Mluvčí Emeky Larry Rich popsal tuto scénu, aby ilustroval, jak vzájemné soužití prostupuje každodenním životem v Izraeli, i když se ne vždy dostane na titulky novin.

„Pacientova rodina by toto rozloučení nestihla. Maher je vyškolený v židovských studiích a uplatnil v tomto kritickém okamžiku své znalosti a hluboce empatického ducha,“ řekl Rich ISRAEL21c.

„Při telefonátu s rodinou tohoto muže přednesl muslimský bratr Maher nahlas v hebrejštině modlitbu Shema Jisrael: „Slyš Izraeli, Pán, náš Bůh, je jen jeden.“

 

„Jeho čin láskyplné empatie, laskavosti a porozumění šel daleko za hranice norem ošetřovatelství a v tom skvělém nadčasovém okamžiku ztělesnil ducha Emeky a Izraele,“ uvedl Rich.

 

Ibrahimův čin zasáhl strunu izraelského národa. Byl vyzván, aby v noci 14. dubna zapálil jeden z 12 plamenů, které ohlašují letošní oficiální oslavy 73. dne nezávislosti na jeruzalémské Herzlově hoře.

Je to pocta, připomíná Rich, „udělovaná těm, kteří v naší společnosti představují to nejlepší.“

Mezi dalšími letošními zapalovači bude Yaish Giat, 102letý majitel obchodu s kořením původem z Jemenu, Shira Iskov, která přežila domácí násilí a major IDF Maor Cohen, který se dobrovolně věnuje dětským pacientům s rakovinou.

Lékařské centrum Emek v Afule v historickém údolí Jezreel slouží pacientům, kteří jsou z 50 procent Židé a 50 procent Arabové (včetně muslimů, křesťanů, drúzů a beduínů i Čerkesů). Make-up personálu odráží tuto rozmanitost způsobem, který je v izraelských nemocnicích zcela běžný.

„Živou filozofií Emky je soužití skrze medicínu,“ říká Rich. „Toto je naděje Izraele.“

15.04.2021 05:35 Daniel Žingor728Zdroj: United with Israel

Klíčová slova