Praha Jeruzalém

„Teheránský režim dnes představuje strategickou hrozbu pro světovou bezpečnost, Střední východ a Stát Izrael,“ řekl Benny Gantz Lloydovi Austinovi.

Od: United with Israel a TPS, 12. dubna 2021

Amerického ministra obrany Lloyda Austina přijal v neděli v ústředí Kirya v Tel Avivu jeho hostitelský ministr obrany Benny Gantz. Je prvním vysokým představitelem Bidenovy administrativy, který navštívil Izrael.

Později během dne se Austin objevil s premiérem Benjaminem Netanjahuem.

„Americko-izraelské obranné partnerství se v průběhu různých US vlád neustále rozšiřovalo a naše spolupráce je zásadní při řešení mnoha hrozeb, kterým čelí Spojené státy i Izrael,“ řekl Netanjahu.

„Na Středním východě neexistuje žádná hrozba nebezpečnější, vážnější a naléhavější než ta, kterou představuje fanatický režim v Íránu,“ dodal Netanjahu. „Pane ministře, oba známe hrůzy války. Oba chápeme, jak je důležité předcházet válce. A oba souhlasíme s tím, že Írán nikdy nesmí mít jadernou zbraň. Moje politika jako izraelského předsedy vlády je jasná – nikdy nedovolím Íránu získat jadernou kapacitu k uskutečnění svého genocidního cíle eliminovat Izrael.“

Austin dříve během dne uspořádal řadu profesionálních setkání s Gantzem, náčelníkem štábu generálem Avivem Kochavim, generálním ředitelem ministerstva obrany Amirem Eshelem a dalšími vysokými představiteli ministerstva obrany a IDF.

V komentářích pro tisk Gantz uvedl, že Austinu zdůraznil, že Izrael považuje USA „za plnohodnotného partnera na všech operačních frontách – přižemž první z nich je Írán“.

„Teheránský režim dnes představuje strategickou hrozbu pro světovou bezpečnost, Střední východ a Stát Izrael. Budeme pokračovat ve spolupráci s našimi americkými partnery, abychom zajistili, že jakákoli dohoda s Íránem zajistí zásadní zájmy světa a Spojených států, vyhne se závodům v získání jaderných zbraní v regionu a ochrání stát Izrael,“ zdůraznil.

S odkazem na rozhodnutí Mezinárodního soudu v Haagu zahájit vyšetřování válečných zločinů proti Izraeli Gantz uvedl, že „v IDF i ve vojenských silách USA jsou hodnoty lidské slušnosti nedílnou součástí akcí, které podnikáme bojiště. Za všechny naše nepřátele, kteří se snaží použít naši morálku proti nám a cynicky vykořisťovat Haag, jasně říkám, že se jim nikdy nepodaří zabránit v plnění našich  povinností.“

„Budeme vždy dodržovat morální imperativ k ochraně lidského života a zároveň zachováme svou lidskost,“ objasnil.

Poděkoval Austinovi za „nekompromisní závazek“ USA k zachování izraelské vojenské kvalitativní převahy.

Austin řekl, že byl potěšen rozhovory o některých bezpečnostních otázkách, které jsou pro obě země důležité.

„Naše dvoustranné vztahy s Izraelem jsou ústřední. Během našeho setkání jsem znovu zopakoval náš závazek vůči Izraeli,“ řekl.

13.04.2021 06:04 Daniel Žingor166Zdroj: United with Israel

Klíčová slova