Praha Jeruzalém

Představitelé západních zpravodajských služeb tvrdí, že za poškození zařízení na obohacování íránského uranu v Natanzu je odpovědný izraelský Mossad.

Od: Arutz Sheva, 11. dubna 2021, 17:46

Za útokem na íránské jaderné zařízení stál izraelský Mossad, uvedlo v neděli odpoledne několik západních zpravodajských služeb.

Podle zpráv Channel 13 provedla izraelská zpravodajská služba útok, který poškodil íránské zařízení na obohacování uranu v Natanzu.

Útok údajně významně narušil operace obohacování uranu v Íránu a přinutil dočasně zastavit veškeré snahy o obohacování uranu v zemi. V zařízení Natanz je ještě třeba obnovit dodávky energie.

Dříve v neděli íránský představitel obvinil z narušení elektrické rozvodné sítě tamního jaderného zařízení v Natanzu „sabotáž“.

Mluvčí energetického výboru íránského parlamentu Malek Shariati Niasar na Twitteru uvedl, že nehoda, která se stala den poté, co elektrárna začala obohacovat uran, byla „velmi podezřelá“ a spekuloval, že k ní došlo „sabotáží a infiltrací“.

Írán uvedl, že při incidentu nedošlo k žádným obětem ani k úniku radiace.

Reportér Channel 11 Amichai Stein ohledně incidentu tweetoval, že „Odhaduje se, že porucha v rozvodné síti Natanz byla výsledkem izraelské kybernetické operace.“

12.04.2021 05:35 Daniel Žingor152Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova