Praha Jeruzalém

Představitel Íránské organizace pro atomovou energii uvedl, že jeho země od ledna vyrobila 55 kg uranu obohaceného až na 20%.

Autor: Elad Benari, 8. dubna 2021, 4:38

Írán vyrobil 55 kg uranu obohaceného až na 20%, což je velmi vysoká úroveň, uvedly podle agentury Reuters ve středu íránská oficiální místa.

Toto odhalení přichází den poté, co Teherán a Washington v úterý ve Vídni uspořádali „konstruktivní“ nepřímé rozhovory zaměřené na nalezení způsobů, jak oživit jadernou dohodu mezi Íránem a světovými mocnostmi z roku 2015.

Tento krok je v souladu se zákonem, který požaduje, aby se Írán začal obohacovat na 20% a stanovuje, že se každý rok vyrobí nejméně 120 kg uranu obohaceného na tuto úroveň, což je 10 kg měsíčně.

Míra produkce Íránu je, ale již „až o 40%“ rychlejší, uvedl ve středu podle agentury Reuters mluvčí Organizace pro atomovou energii Behrouz Kamalvandi.

„Za méně než čtyři měsíce jsme vyrobili 55 kg 20% ​​obohaceného uranu … za zhruba osm měsíců můžeme mít 120 kg,“ dodal.

Uran je považován za vysoce obohacený od 20%. Obohatení na 20% je velkým krokem k možnosti výroby jaderných zbraní.

V reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v roce 2018, Írán důsledně omezuje svůj soulad s dohodou z roku 2015.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) minulý týden ve své nové zprávě uvedla, že Írán začal obohacovat uran čtvrtou kaskádou neboli klastrem pokročilých strojů IR-2m ve svém podzemním závodě v Natanzu, což je další porušení dohody z roku 2015.

Porušení dohody Íránem je součástí kampaně usilující o nátlak na amerického prezidenta Joe Bidena, aby se k dohodě vrátil.

Biden vyjádřil přání vrátit se k dohodě, ale zdůraznil, že Írán musí před zahájením jednání o návratu USA k dohodě obnovit jeho dodržování.

USA nedávno přijaly nabídku Evropy zprostředkovat rozhovory s Íránem ohledně jaderné dohody z roku 2015.

Írán však tento návrh odmítl s tvrzením, že „není správný čas“, aby se takovéto rozhovory konaly.

08.04.2021 05:42 Daniel Žingor119Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova