Praha Jeruzalém

Někteří Palestinci v sobotu prohlásili, že rostoucí napětí znamená začátek bezprecedentní vzpoury proti Abbásovi a veteránskému vedení Fatahu.

Autor: KHALED ABU TOAMEH, The Jerusalem Post, 3. DUBNA 2021 22:52

Rozkol ve Fatahu se prohloubil poté, co vládnoucí frakce v čele s prezidentem Palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem předložila svůj seznam kandidátů na nadcházející parlamentní volby palestinské Ústřední volební komisi (CEC).

Několik aktivistů a významných osobností Fatahu obvinilo Abbáse, že je vyloučil z oficiálního seznamu kandidátů této politické strany. Někteří šli tak daleko, že veřejně odsoudili Abbáse jako „diktátora“ řídícího Fatah a Palestinskou samosprávu (PA) jako show jednoho muže.

„Prezident Abbás čelí skutečné vzpouře,“ uvedl člen Revoluční rady Fatahu. „Mnoho aktivistů Fatahu není spokojeno se seznamem kandidátů do voleb a plánují hlasovat pro jiné strany.“

Kandidát za Fatah Zakaria al-Talmas mezitím varoval, že jeho politická frakce čelí „velkému spiknutí“ řady zahraničních zpravodajských agentur a dalších stran. Neposkytl podrobnosti o údajných spiklencích.

V některých částech Západního břehu Jordánu vyšli ozbrojenci Fatahu do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas se seznamem, který byl představen CEC minulou středu.

V Dženínu desítky ozbrojenců z Fatahu oznámilo, že pozastavují své členství ve frakci. Ozbrojenci vystřelili salvu výstřelů do vzduchu a obvinili Abbase a vedení Fatahu, že ze seznamu vyloučili mnoho svých příznivců.

Mohammed al-Sabbagh, hlavní aktivista Fatahu, vyzval Abbáse, aby vytvořil vyšetřovací komisi, která by určila totožnost těch, kteří se „spikli“ proti představitelům frakce v oblasti Dženínu. Sabbagh obvinil „vlivné lidi“ ve vedení Fatahu ze zasévání sváru a podkopávání jednoty mezi příznivci frakce.

V uprchlickém táboře Fawwar poblíž Hebronu neidentifikovaní ozbrojenci zahájili palbu v domě aktivisty Fatahu Zijada al-Hamouze, jehož jméno se objevilo na seznamu pro parlamentní volby, které se mají konat 22. května. Hamouz uvedl, že nejméně devět střel zasáhlo jeho dům, rozbilo okna a poškodilo dveře. Nikdo nebyl zraněn.

K střeleckému incidentu došlo krátce poté, co vůdci Fatahu představili seznam své frakce úřadům CEC v Ramalláhu.

V uprchlickém táboře Shuafat severně od Jeruzaléma žháři podpálili centrum pro ženy vedené Jihad Abu Zneidem, předním aktivistou Fatahu a bývalým poslancem Palestinské legislativní rady.

Incident, ke kterému došlo v pátek ráno, je také spojen se spory mezi předními aktivisty Fatahu před volbami.

Tábor Shuafat, který zřídila Agentura OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků (UNRWA) v roce 1965, je jediným uprchlickým táborem nacházejícím se na území spravovaném jeruzalémským magistrátem.

Hatem Abdel Qader, sloužící dlouho ve hnutí Fatah a bývalý ministr PA, si stěžoval, že na seznamu frakce byli pouze dva kandidáti z východního Jeruzaléma. „Vedení Fatahu se o Jeruzalém nestará,“ tvrdil.

Další vysoký úředník Fatahu z východního Jeruzaléma, Talal Abu Afifeh, si také stěžoval na nedostatečné zastoupení jeruzalémských Arabů na seznamu frakce. „Je smutné, že Jeruzalém, okupované hlavní město, není na seznamu dostatečně zastoupen,“ řekl. „Na druhou stranu přítomnost nevýrazných kandidátů na seznamu nevěstí pro Fatah nic dobrého.“ Věřím, že Fatah nezíská více než 30 křesel v 132členné Palestinské legislativní radě.“

Krize ve Fatahu dosáhla svého vrcholu minulý týden poté, co se vězněný vůdce frakce Marwan Barghouti rozhodl spojit síly s Nasserem al-Kidwou, synovcem Jásira Arafata a bývalého ministra zahraničí PA.

Kidwa byl nedávno vyloučen z Fatahu poté, co oznámil svůj záměr sestavit vlastní seznam pro parlamentní volby. Aliance Barghouti-Kidwa je považována mnoha Palestinci za hlavní hrozbu pro Abbásovu vládu nad Fatahem.

Barghouti, který si v izraelském vězení odpykává pětinásobný celoživotní trest odnětí svobody plus 40 let za svou účast při teroristických útocích během druhé intifády, se neúčastní parlamentních voleb. Místo toho je jeho manželka Fadwa Barghouti číslo 2 na seznamu Barghouti-Kidwa.

Barghoutiho spolupracovníci uvedli, že plánuje předložit svou kandidaturu na prezidentské volby PA, plánované na 31. července.

Třetí seznam přidružený k Fatahu, který zpochybňuje parlamentní volby, je veden Mohammedem Dahlanem, úhlavním rivalem Abbase, který byl vyloučen z Fatahu před 10 lety. Seznam s názvem Al-Mustaqbal (Budoucnost) se skládá z desítek nespokojených aktivistů Fatahu ze Západního břehu, pásma Gazy a východního Jeruzaléma.

„Dům Fatah je v plamenech,“ varoval Sirhan Dweikat, vysoký úředník Fatahu na Západním břehu. „Ti, kdo oheň zapálili, ho musí uhasit. Fatah požírá své vlastní syny. Fatah hoří. “

07.04.2021 06:00 Karel Sedláček193Zdroj: Jerusalem Post