Praha Jeruzalém

Společnost Pfizer tiše soptí kvůli zpoždění platby ze strany Izraele za předchozí zásilky vakcín. Pozastavuje zásilky, dokud nebude problém vyřešen.

Od: Arutz Sheva, 5. dubna 2021 12:43

Zásilka 700 000 dávek protikoronavirové vakcíny Pfizer-BioNTech, která měla přistát v Izraeli minulou neděli, v tento okamžik nedorazí, uvedly Galei Zahal.

Pravost této zprávy potvrdil v neděli večer generální ředitel ministerstva zdravotnictví profesor Hezi Levy.

Důvodem zpoždění je, že Izrael dosud společnosti nezaplatil za předchozí dodávku 1,5 milionu dávek, protože izraelská vláda své rozhodnutí v této věci odložila.

Podle pondělní ranní zprávy Galei Zahal, společnost tiše soptí, protože Izrael dosud dávky nezaplatil a v této fázi se rozhodla další dodávky, dokud nebude vyřešena otázka plateb, pozastavit. Při této konverzaci byl také zmíněn koncept „banánové republiky“.

Důvodem zpoždění plateb je to, že izraelská vláda dosud nesplnila podmínky pro schválení rozpočtu na další nákup vakcín a to kvůli opozici ministra obrany Bennyho Gantze a jeho strany Modrá a bílá.

V neděli se ministr zdravotnictví Yuli Edelstein (Likud) setkal s Gantzem ve snaze přesvědčit Modrou a bílou, aby umožnili projednání této záležitosti vládou, a to navzdory skutečnosti, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl v dočasné vládě jmenovat stálého ministra spravedlnosti.

Izrael očekává, že v blízké budoucnosti, kdy bude vakcína Pfizer-BioNTech schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro použití u dětí ve věku 12-15 let, bude potřebovat velké množství těchto vakcín.

06.04.2021 06:01 Daniel Žingor200Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova