Praha Jeruzalém

Izrael odhalil operaci z července 2020 uvnitř syrského území, při které IDF podminovala a zničila nepřátelské pozice.

Autor: David Rosenberg, 5. dubna 2021 7:52

V létě 2020 operovaly izraelské síly, v tajné operaci zaměřené na nepřátelskou pozici poblíž hranic s Izraelem, uvnitř syrského území, uvedly v neděli Izrael Hayom.

Izraelští vojenští cenzoři v neděli tento incident schválili ke zveřejnění a operaci poprvé odhalili veřejnosti.

V červenci 2020 přešli vojáci z Golani Brigade IDF pod krytím tmy na syrské území – jde tedy o první izraelský vpád do Sýrie po mnoha letech.

Operace byla zaměřena na základnu syrské armády, která byla postavena v březnu 2020 v nárazníkové zóně překlenující izraelsko-syrskou hranici. Základna byla postavena 1 200 metrů od izraelských hranic a IDF ji považovala nejen za provokaci Sýrie, ale za vážnou hrozbu pro bezpečnost izraelských sil poblíž hranic.

Ochranná zóna, která byla vytvořena po válce Yom Kippur v roce 1973, musí být podle dohody o příměří chráněna před vojenskými základnami. Vytvořením stálé vojenské přítomnosti v nárazníkové zóně syrská armáda porušila dohodu o rozdělení sil s Izraelem z roku 1974, což vedlo IDF k útoku na tyto pozice.

Tuto operaci sválili nejvyšší izraelští vojenští představitelé, včetně ministra obrany Bennyho Gantze a náčelníka štábu IDF Aviva Kochaviho.

Invaze se zúčastnilo celkem 18 izraelských vojáků, včetně vojáků Golani Brigade a bojového demoličního týmu. Další síly IDF zůstaly uvnitř izraelského území poblíž hranic, připraveny v případě potřeby zasáhnout, s leteckými jednotkami v pohotovosti, aby jim případně poskytly letecké krytí.

Demoliční četa IDF syrskou základnu podminovala, přičemž celá jednotka 18 vojáků zůstala na syrském území až do doby, než byla základna úplně zničena.

06.04.2021 05:43 Daniel Žingor178Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova