Praha Jeruzalém

Učitel se skrývá ve strachu poté, co byl suspendován za to, že studentům ukázal obrázek proroka Mohameda.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 1. dubna 2021

Gymnázium v ​​Anglii se ocitlo zmítané uprostřed bouře kontroverzí poté, co byl jeho učitel suspendován kvůli tomu, že studentům ukázal karikaturu proroka Mohameda, uvedla ve čtvrtek BBC.

Učitel religionistiky na Batleyově gymnáziu byl minulý týden suspendován poté, co údajně studentům ukázal „urážlivou“ karikaturu proroka Mohameda převzatou z francouzských satirických novin Charlie Hebdo. Při teroristickém útoku na pařížskou kancelář Charlie Hebdo v roce 2015 zavraždili islámští teroristé 13 lidí a tvrdili, že karikatura je rouhání a urážka muslimů.

Učitel byl za prezentaci karikatury suspendován a „skrývá se v obavě o svůj život“ poté, co jeho jméno po zásahu školy začalo kolovat na sociálních sítích, uvádí se ve zprávě.

Suspendace vyvolala mimo školu dny masových protestů.

Online petice požadující návrat učitele na původní pozici zatím obdržela 70 000 podpisů. Byla zveřejněna anonymně osobou, která prohlašuje, že je studentem školy.

„Učitel RS se snažil vzdělávat studenty o rasismu a rouhání. Varoval studenty před zobrazováním takovýchto obrázků a měl v úmyslu je poučit,“ uvádí se v preambuli petice. „Nezaslouží si takovéto následky.“

„Není rasistou a islamofobní karikatury nijak nepodporoval. Vymklo se to kontrole a kvůli tomu studenti zmeškali hodiny kvůli „pokojným“ demonstrantům,“ napsal navrhovatel.

Protesty se konaly mimo areál školy skupinami za i proti suspendaci, což vedlo ředitele školy k tomu, aby se omluvil a pokusil se situaci uklidnit.

„Škola se za použití zcela nevhodného obrázku na nedávné hodině náboženských studií jednoznačně omlouvá,“ uvedl ředitel Batley Gary Kibble ve svém prohlášení a dodal: „neměl být použit.“

„Tento zaměstnanec také vyjádřil své nejupřímnější omluvy,“ řekl Kibble. „Okamžitě jsme ukončili výuku této části kurzu a přezkoumáváme, jak postupujeme v podpoře všech našich komunit zastoupených v naší škole.“

Místní obyvatel Abdul Ravat, jehož dcera školu navštěvovala, řekl BBC, že demografické poměry se změnily a většina školy je jihoasijského původu a muslimské víry, „takže to musíte vzít v úvahu,“ řekl .

Jeho dcera, která nyní studuje na univerzitě, uvedla, že tento „učitel měl na lekce jiný pohled, ale přesto byl dobrým učitelem.“

Batley se nachází asi 260 kilometrů severně od Londýna a škola byla založena v roce 1612. Správa, která v Batley provozuje pět místních škol, uvedla, že před jakýmikoli závěry nejprve nechá celý incident vyšetřit.

„Věříme, že správnou cestou vpřed je nezávislé vyšetřování, které posoudí kontext, ve kterém byly materiály použity a vydá doporučení ve vztahu k osnovám religionistiky, aby bylo možné se poučit a učinit příslušná opatření tam, kde je to nutné,“ uvedl Batley Multi Academy Trust na svém webu.

Minulý rok ve Francii muslimský teenager sťal učitele za to, že ve škole poblíž Paříže ukízal stejnou karikaturu. Později se ukázalo, že francouzská školačka o událostech, které vedly k jeho stětí naprosto lhala.

02.04.2021 05:43 Daniel Žingor124Zdroj: World Israel News

Klíčová slova