Praha Jeruzalém

V rozhovoru pro Izrael Hayom vyslal generál IDF zabývající se speciálně Íránem jasné veřejné varování.

Od: World Israel News, 29. března 2021

Generál IDF odpovědný za plánování vojenské připravenosti proti Íránu v pondělí varoval, že Izrael má schopnost „zcela zničit“ íránský program jaderných zbraní.

Generálmajor Tal Kalman, který stojí v čele íránské sekce IDF, v rozsáhlém rozhovoru pro Izrael Hayom uvedl, že jaderná hrozba Islámské republiky představuje choulostivou a složitou misi, kterou je IDF více než schopna zvládnout.

Rozhovor s Kalmanem, označovaného za „jednoho z nejopatrnějších generálů generálního štábu“, ukazuje, že IDF chce, aby Íránci věděli, jak Izrael čelí jejich strategické hrozbě.

Kalman pro Izrael Hayom uvedl, že v roce 2020 došlo v konfrontaci s Íránem k „zásadním změnám“, počínaje atentátem na nejvyššího íránského generála Qassema Suleimaniho v lednu a dalšími kroky, které nemohl odhalit.

„Írán … je výzvou pro naši doktrínu národní bezpečnosti,“ řekl Kalman. „Opravdu si myslím, že tu jednáme se zemí, která má potenciál stát se regionální mocností v čele s extrémistickým režimem a reálným cílem zničit Izrael.“

Generál označil íránskou výzvu Izraeli za „bezprecedentní“, protože jde o velkou zemi s 80 miliony obyvatel, která je vzdálená 1 000 mil.

„Jedná se o dlouhodobý strategický zápas, který nás vyzývá k aplikaci jiného druhu myšlení, než jaké používáme při řešení problémů se zeměmi na naší hranici,“ řekl Kalman.

Dlouhodobá strategie musí brát v úvahu íránskou armádu a „také diplomatické a ekonomické aspekty a aspekty svědomí. Tak velká je to výzva.“

Podle Kalmana byla strategie během posledních 30 let úspěšná, protože Írán své jaderné ambice nenaplnil a bylo zabráněno regionálním závodům v získání jaderných zbraních.

„Íránský lid platí velmi vysokou cenu za zájem jejich režimu o jadernou zbraň. Věřím však, že nejde jen o izraelský problém, ale o problém celého mezinárodního společenství,“ uvedl Kalman a zdůraznil, že otázku íránských jaderných zbraní je třeba řešit odděleně od ostatních otázek.

„Jaderná otázka je hrozbou číslo jedna a musíme v ní dosáhnout maxima. Se vším ostatním víme, jak si poradit,“ uvedl a dodal, že íránské rakety dlouhého doletu, včetně řízených střel, jsou pro Izrael jasnou hrozbou, protože si nacházejí cestu k íránským figurkám, jako je libanonský Hizballáh.

„Vojenské řešení tu je vždycky“

Kalman věří, že Izrael může ovlivnit Bidenovu administrativu prostřednictvím dialogu, který již probíhá.

„První etapa má být sladěna (s USA) ve zpravodajském obrazu. Íránský jaderný program v roce 2021 není ten stejný program, jaký tu byl, když byla v roce 2015 podepsána dohoda,“ řekl a dodal, že si myslí, že Američané „vidí situaci stejně jako my…“

„Tato administrativa zatím plní své sliby. Přišla naslouchat, ne spěchat na novou dohodu. Myslím si tedy, že je několik měsíců na to, abychom se pokusili ovlivnit politiku této administrativy.“

 

Když přišlo na vojenské řešení, měl Kalman jasno: Je to možnost.

„S tím se potýkám 25 let. Znám plány od taktické po systémovou a strategickou úroveň, kde jsem dnes,“ řekl Kalman.

Na otázku Izrael Hayom, zda má Izrael schopnost zničit íránský jaderný program, jako tomu bylo v Iráku v roce 1981 a Sýrii v roce 2007, odpověděl Kalman kladně.

„Odpověď je ano. Když tyto naše schopnosti budujeme, stavíme je tak, aby fungovaly. Není to tak, že bychom, ode dne, kdy se Írán mohl vrátit ke svému plánu, neměli spoustu strategických dilemat, ale tato schopnost tady je. Rozhodně,“ řekl.

Veteránský armádní důstojník však uvedl, že takový drastický krok je až tou poslední možností v rámci širší strategie.

„Nechceme to použít. Možná, když jsem byl mladý, tak ano, ale dnes chápu, že to musí být až ta poslední možnost,“ řekl Kalman. „Musíme dosáhnout řešení jinými způsoby, diplomaticky a myslím, že tu ta šance je, ale tento nástroj je také důležitý.“

„Íránský režim se na to dívá dlouhodobě, strategicky a je opatrný a vypočítavý. Už jsme řekli, že pro je ně jaderná bomba pojistkou, takže když pochopí, že by je mohla ohrozit – promyslí si to znovu.“

30.03.2021 06:13 Daniel Žingor225Zdroj: World Israel News

Klíčová slova