Praha Jeruzalém

Šéf kabinetu PA říká, že obnovení americké finanční pomoci je „důležitým krokem správným směrem“.

Autor: Elad Benari, Kanada, 27. března 2021 1:09

Šéf kabinetu Palestinské samosprávy (PA) Mohammad Shtayyeh v pátek přivítal obnovení americké finanční pomoci PA, přičemž tento krok označil za „důležitý krok správným směrem“, uvedla tisková agentura Xinhua.

Rozhodnutí USA „je důležitým krokem správným směrem k přetvoření (palestinského) vztahu s vládou USA, který se zastavil během Trumpova funkčního období v Bílém domě,“ uvedl ve svém prohlášení.

Ve čtvrtek americká velvyslankyně při OSN Linda Thomas-Greenfieldová oznámila, že Washington obnovuje programy pomoci PA, počínaje grantem ve výši 15 milionů dolarů přiděleným komunitám v Judeji, Samaří a pásmu Gazy.

Greenfieldová také uvedla, že Bidenova administrativa přijme „kroky k opětovnému otevření diplomatických komunikačních kanálů, které byly během poslední správy zastaveny“.

Od nástupu do funkce obnovila Bidenova vláda vztahy s PA, které byly od roku 2017 zmrazeny.

PA bojkotovala USA na protest proti uznání prezidenta Donalda Trumpa, že je Jeruzalém hlavním městem Izraele a přemístění tam amerického velvyslanectví v Izraeli.

Bidenova administrativa však plánuje zrušit mnoho z toho, co zavedl Trump v otázce Izraele a Palestinské samosprávy, včetně znovuotevření kanceláře Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) ve Washingtonu a konzulátu v Jeruzalémě.

Nedávno vydaný dokument odhaluje, že Bidenova administrativa připravuje plán zaměřený na „obnovení“ amerických vazeb s PA.

Vize USA podle sdělení zní: „urychlit svobodu, bezpečnost a prosperitu jak pro Izraelce, tak pro Palestince a to, co nejdříve.“

28.03.2021 06:21 Daniel Žingor106Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova