Praha Jeruzalém

Nový izraelský mírový partner Bahrajn poprvé odmítl účast na předpojatém antiizraelském hlasování v OSN.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 24. března 2021

Rozvíjející se mír Izraele s arabskými zeměmi začíná mít bezprostřední vliv na mezinárodní diplomacii  – Bahrajn tiše bojkotoval další protiizraelské hlasování v Radě OSN pro lidská práva, uvedly Jerusalem Post.

Návrh požadující zbrojní embargo proti Izraeli prošel 32: 6, proti němu hlasovalo Rakousko, Brazílie, Bulharsko, Kamerun, Malawi a Togo.

Ještě důležitější je, že pro zřetelně nehlasoval nepřítomný Bahrajn – ten byl v minulosti pro jakoukoli rezoluci OSN napadající Izrael.

Je to poprvé, co takto Bahrain učinil a to jen několik měsíců poté, co navázal plné diplomatické vztahy s Izraelem.

Osm zemí se hlasování zdrželo: Bahamy, Česká republika, Indie, Marshallovy ostrovy, Nepál, Filipíny, Ukrajina a Spojené království. Pro přijetí rezoluce však hlasovalo několik evropských zemí, včetně Dánska, Francie, Německa, Itálie, Nizozemska a Polska.

UNHRC, známá jako jeden z nejvíce nestoudně předpojatých orgánů OSN, hlasovala také pro každoroční návrh, který obviňuje ze všech palestinských problémů v oblasti lidských práv Izrael, což byl krok, za který byla odsouzena ženevskou organizací UN Watch, která sleduje excesy OSN, zejména pak jeho nadšením pro Palestince a posedlostí porážkou Izraele.

„Dnešní rezoluce UNHRC ve skutečnosti není o palestinských lidských právech, ale o démonizaci Izraele. Jakákoli demokracie mající základní sebeúctu a podporující lidská práva, měla hlasovat proti tomuto odpornému textu OOP,“ tweetoval šéf UN Watch Hillel Neuer.

Neuer poznamenal, že přestože nesla rezoluce UNHRC název „Lidská práva na okupovaných palestinských územích“, tak se vůbec nedokázala zabývat porušováním lidských práv, kterých se Palestinci dopouštějí proti svým vlastním lidem.

„Tento text vynechal jakoukoli zmínku o systematickém mučení Hamasem, útlaku žen a LGBT osob, nezákonném verbování a používání dětských vojáků a zadržování mírového aktivisty Ramiho Amana v Gaze,“ tweetoval Neuer. Aman byl loni zatčen, uvězněn a mučen teroristickou skupinou Hamas za zločin rozhovoru s Izraelci o míru prostřednictvím Zoom konference.

„Nebyla zde ani zmínka o korupci PA, násilí a vyhrožování násilím motivovaného antisemitismem nebo o násilí a vyhrožování násilím zaměřeném na LGBT osoby a nucenou dětskou práci,“ dodal Neuer.

25.03.2021 06:11 Daniel Žingor200Zdroj: United with Israel

Klíčová slova