Praha Jeruzalém

Premiér hledá způsoby, jak se vyhnout 5. volbám, včetně menšinové vlády s podporou Společné arabské kandidátky nebo přetažením členů Nové naděje.

Autor: Hezki Baruch, 24. března 2021 16:44

Sčítání hlasů pokračuje a i po včerejších volbách do Knessetu zůstává nejasné, zda tu bude nová vláda, nebo zda Izrael směřuje k pátému kolu voleb.

Podle současného počtu má pravicový blok za vlády premiéra Netanjahua pouze 59 křesel, o dvě méně než 61 potřebných k vytvoření koalice. A to i za účasti strany Yamina.

Politické zdroje Arutz Shevě sdělily, že Netanjahu zkoumá možnost vstupu do vyjednávání se Společnou arabskou kandidátkou (UAL), kterou vede Mansour Abbas, aby jim zajistil podporu pro vytvoření nové Netanjahuovy vlády. Podle těchto zdrojů by se Netanjahu snažil vytvořit menšinovou vládu, která by se spoléhala na hlasy zvenčí z UAL.

Další možností, kterou Netanjahu zkoumá, je vyvíjení tlaku na pravicové poslance z anti-Netanjahuova bloku ve stranách Nová naděje a Modrá a bílá, aby se připojili ke koalici a vytvořili většinovou vládu s podporou 61 poslanců.

Předseda Nové naděje Gideon Sa’ar se asi bude držet svého předvolebního slibu, že odmítne vstoupit do vlády vedené Netanjahuem, ale Likud doufá, že může předložit tak lákavé nabídky, že přiměje členy Nové naděje Zeeva Elkina a Yifata Shasha Bitona opustit opoziční řady. Kromě toho se Likud snaží přetáhnout Pnina Tamano-Shata z Modré a bílé.

Ještě dva dny zpátky měl premiér Netanjahu rozhovor pro Knesset channel a zavázal se, že s Mansourem Abbasem a stranou UAL spolupracovat nebude: „Slibuji vám teď a tady, že nebudu sestavovat vládu s podporou Mansoura Abbase,“ řekl Netanjahu.

Při sečtení 88% hlasů je Likud v současné době na 30 křeslech. Yesh Atid má 17 křesel, Shas 9 křesel, Modrá a bílá 8 křesel, Jednota Tóry a judaismu 7 křesel, Yamina 7 křesel, Labour party 7 křesel, Yisrael Beytenu 7 křesel, Náboženský sionismus 6 křesel, Spojení arabských stran 6 křesel, Nová naděje 6, Meretz 5 a Společná arabská kandidátka 5.

Zprávy o možných jednáních s UAL vyvolaly polemiku uvnitř Likudu.

Shlomo Karhi, který se pevně staví proti spoléhání se na podporu UAL při sestavování vlády, ve středu zkritizoval ministra Tzachi HaNegbiho poté, co HaNegbi vyzval k zahájení jednání se šéfem UAL Mansourem Abbásem.

„Jsme připraveni zahájit jednání s Mansourem Abbásem i když je v opozici,“ řekl HaNegbi ve středu ráno pro Channel 12. „Proč by se to nemělo stát? Nechte ho (Abbase) hlasovat pro (naši vládu), nemáme s tím problém. Nebude součástí naší vlády ani koalice.“

 

Karhi odpověděl na Twitteru a napsal: „V žádném případě a rozhodně ne.“

25.03.2021 05:41 Daniel Žingor165Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova