Praha Jeruzalém

Řecko oznámilo, že umožní vstup 10 000 Izraelců týdně bez nutnosti testování na COVID nebo karantény.

Autor: Nissan Tzur, 23. března 2021 15:54

Po výrazném poklesu míry nemocnosti Izraele oznámily Řecko a Kypr svůj záměr umožnit izraelským turistům vstup do svých zemí bez nutnosti testování před přistáním nebo povinnou karanténou po příjezdu.

K dohodě došlo po intenzivních jednáních v posledních týdnech mezi ministerstvy zahraničních věcí, cestovního ruchu a dopravy.

Představitelé však poznamenali, že v posledních dnech v Řecku stoupá počet nemocných a země zavedla různá omezení, včetně celonárodního zákazu vycházení od 21:00 do 5:00.

Řada místních turistických atrakcí žádá návštěvníky o předběžnou online registraci s uvedením jejich osobních údajů, aby se předešlo riziku hromadné infekce.

Kypr je připraven na základě dohody uzavřené minulý měsíc umožnit Izraelcům vstup od 1. dubna.

Izraelský ministr zahraničí Gabi Ashkenazi řekl svému kyperskému protějšku: „Připravte pro Izraelce čekající na návrat do vaší země pláže, hotely a restaurace“ a dodal: „Vaše uznání našeho certifikátu Zeleného pasu povede v příštích týdnech k přílivu izraelských turistů.“

Začátkem tohoto měsíce zpravodajství Channel 12 News oznámilo, že izraelská vláda doufá, že podepíše podobné dohody se SAE, Bahrajnem a Marokem, stejně jako s řadou evropských států, kde třetí vlna koronavirů nedávno vedla k řadě celonárodních lockdownů.

Podobně jako izraelský program „Zelený pas“ oznámila EU plány udělovat „zelené pasy“ jednotlivcům, kteří dokončili druhé očkování a umožnit tak obyvatelům navštívit další země kontinentu.

25.03.2021 05:15 Daniel Žingor108Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova