Praha Jeruzalém

Předseda Strany práce Roberto Jefferson obviňuje Židy z obětování dětí „satanskému božstvu“ Baalovi.

Autor: Marcus M. Gilban, JTA, 23. března 2021 14:59

Židovské skupiny podaly trestní oznámení na šéfa významné brazilské strany za to, že na sociálních sítích zveřejnil starodávnou antisemitskou krevní pověru.

„Baal, satanské božstvo, Kanaánci a Židé obětovali děti, aby získali jejich přízeň. Dnes se historie opakuje,“ zveřejnil Roberto Jefferson v pátek na Instagramu.

Jefferson, horlivý křesťanský politik, vede od roku 2003 Stranu práce neboli PTB, jak se v Brazílii nazývá.

Kdysi levicová Stranu práce PTB je nyní silným zastáncem pravicového prezidenta Jaira Bolsonara. Má v dolní poslanecké sněmovně Brazílie 12 křesel z 513.

Brazilská izraelská konfederace označila Jeffersonůvo vyjádření za „jeden z nejodpornějších způsobů“ útoku na Židy.

„Jedná se o zločin rasismu se zvýšenou trestní sazbou za jeho spáchání prostřednictvím sociální sítě,“ uvedla Konfederace v sobotním prohlášení. „Screenshoty a komentáře folloverů, které lze také charakterizovat jako trestný čin, byly uchovány pro další vyšetřování.“

Instagram Jeffersonův příspěvek odstranil. Jefferson sám na Twitteru označil vyjádření židovské organizace za „šaškování“.

„Jsou tady kreténi, kteří se snaží vytvářet napětí. Vedení konfederace hledá senzace. Blázni,“ napsal Jefferson.

Muzeum holocaustu v Curitibě věnovalo případu několik vzdělávacích tweetů.

„Obvinění Židů z rituálních zločinů přišlo během středověku. Pod označením krevní pověry jde o jeden z nejstrašnějších projevů krutosti a slepé víry v celé historii lidstva. Tento mýtus motivoval k vyvraždění tisíců Židů,“ tweetovalo muzeum v sobotu.

V roce 1993 byl Jefferson citován ve zprávě Kongresu, která vyšetřovala úplatkářství. V roce 2005 byl zapojen do korupčního skandálu a do roku 2015 mu bylo zakázáno být zvolen do jakékoli veřejné funkce.

24.03.2021 05:36 Daniel Žingor183Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova