Praha Jeruzalém

Íránské Islámské revoluční gardy plánují útok na americkou vojenskou základnu pomocí člunu s výbušninami.

Dan Verbin, 21. března 2021 20:58

Íránské Islámské revoluční gardy nedávno probíraly možnosti útoku na americkou vojenskou základnu pomocí člunu napěchovaném výbušninami, uvádí zpráva Associated Press.

Dotyčná vojenská základna Fort McNair, se nachází ve Washingtonu DC pouhých 10 minut od Bílého domu.

V lednu se o těchto plánech a diskusích dozvěděla Národní bezpečnostní agentura (NSA). Plán zahrnuje naplnění lodi výbušninami, podobně jako při útoku na USS Cole v roce 2000 v Jemenu. Při tomto útoku použila Al Káida malý člun ze skleněných vláken obsahující výbušniny C4 a dva sebevražedné atentátníky. Na americkém torpédoborci bylo tehdy zabito 17 námořníků a 37 jich bylo zraněno. Byl to jeden z nejsmrtelnějších útoků na americkou námořní loď v nedávné historii.

Zjištění NSA také odhalila hrozbu atentátu na generála Josepha M. Martina, jehož sídlo je na této základně a plán infiltrovat a prozkoumat základnu, uvedli dva představitelé NSA pod podmínkou anonymity pro Associated Press.

Velitelé Revolučních gard jsou údajně nespokojeni se svými odvetnými útoky za zabití generála Soleimaniho – konkrétně na základně Ain al-Asad v Iráku. Útok v al-Asad nezabil žádné americké vojáky, ale vedl k tomu, že jich mnoho utrpělo otřes mozku.

22.03.2021 05:59 Daniel Žingor155Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova