Praha Jeruzalém

Vylepšený izraelský systém protiraketové obrany Iron Dome úspěšně dokončuje řadu pokročilých testů.

Od: Arutz Sheva, 16. března 2021 15:02

Izraelská organizace protiraketové obrany (IMDO) na izraelském ministerstvu obrany a Rafael Advanced Defense Systems úspěšně dokončily testovací kampaň zbraňového systému Iron Dome (IDDS).

Tato kampaň spolu se dvěma nedávnými letovými testy Iron Dome demonstrovala významné zlepšení technologických schopností systému. Iron Dome byl testován v řadě složitých scénářů a úspěšně zachytil a zničil cíle simulující existující a vznikající hrozby, včetně simultánního zachycení několika bezpilotních letounů a salv střel a raket.

Tato kampaň proběhla na testovacím místě v jižním Izraeli za účasti protivzdušné obrany IAF. Nová verze systému Iron Dome bude pro operační použití dodána IAF a námořnictvu a posílí izraelské schopnosti víceúrovňové protiraketové obrany.

Vývoj Iron Dome vede IMDO na ministerstvu obrany. Hlavním dodavatelem pro jeho vývoj je společnost Rafael Advanced Defense Systems Ltd. Radar MMR systému vyvíjí společnost ELTA, dceřiná společnost společnosti Israel Aerospace Industries (IAI), a systém velení a řízení (BMC) vyvíjí mPrest.

Vedoucí Izraelské organizace protiraketové obrany na ministerstvu obrany Moshe Patel uvedl: „Třicet let po první válce v Perském zálivu, která vedla k založení Izraelské organizace protiraketové obrany, a deset let po prvním operačním nasazení dosáhl Iron Dome významného technologického skoku vpřed. Ve třech testovacích kampaních provedených v posledních několika měsících prokázal systém Iron Dome vynikající schopnosti proti vyvíjejícím se hrozbám, včetně úspěšného zachycování salv střel a raket i zachycování více UAV současně. Nová konfigurace systému Iron Dome bude pro operační použití dodána IAF a námořnictvu a dále posílí víceúrovňové protiraketové pole Státu Izrael.“

Generální ředitel Rafaelovy divize letecké a raketové obrany brigádní generál v záloze Pini Yungman pak řekl: „Rafael a IMDO v posledním desetiletí neustále zdokonalovaly schopnosti Iron Dome a neustále zlepšovaly svůj technologický a provozní výkon. Naše přístupy nám umožňují řešit předpokládané hrozby, které se kolem nás objevují. Schopnosti, které byly předvedeny v tomto posledním testu, zajistí další ochranu Státu Izrael.“

17.03.2021 06:17 Daniel Žingor528Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova