Praha Jeruzalém

V rámci toho, co někteří vnímají jako další krok kampaně Netanjahuova týmu, oznámil předseda vlády jednání s dalšími 4 arabskými státy.

Autor: Eitan Divinsky, 16. března 2021 20:02

Premiér Netanjahu uvedl, že důvodem, proč zmeškal politické shromáždění v Aškelonu v pondělí 15. března byl „důležitý diplomatický rozhovor“. „Podepsali jsme mírové dohody a na cestě jsou další čtyři mírové dohody,“ uvedl Netanjahu ohledně možné normalizace vztahů s dalšími arabskými státy, aniž by řekl, které země se jednání s Izraelem zúčastnily.

Bývalý americký prezident Trump slíbil, že k normalizačním vazbám se SAE, Bahrajnem, Marokem a Súdánem přivede k jednacímu stolu s Izraelem více regionálních partnerů.

V rámci paralelního vývoje společnost i24NEWS minulý čtvrtek uvedla, že se Izrael účastní jednání s královstvími Saúdské Arábie, Bahrajnu a Spojených arabských emirátů o vytvoření obranné aliance čtyř zemí.

Hlášené rozhovory pravděpodobně přijcházejí v reakci na „rostoucí íránskou hrozbu“ v regionu, konkrétně na jeho jaderný program a rozšiřující se vliv, stejně jako na pokusy amerického prezidenta Bidena zahájit jednání o návratu k íránské jaderné dohodě z roku 2015.

Bývalý prezident Donald Trump od dohody v roce 2018 odstoupil a Íránu znovu uložil finanční sankce, což mělo za následek jeho postupné snižování dodržování dohody z roku 2015.

Minulý týden Bílý dům uvedl, že USA přijaly nabídku Evropy zprostředkovat rozhovory s Íránem ohledně jaderné dohody z roku 2015.

Íránské zdroje uznaly, že se návrhem Evropské unie zabývají, ale zatím teprve musí formálně odpovědět.

Jeruzalém s Rijádem nemá oficiální diplomatické vztahy, ale Spojené arabské emiráty a Bahrajn podepsaly v září 2020 s Izraelem historickou normalizační dohodu známou jako Abrahamské dohody zprostředkované Spojenými státy.

17.03.2021 06:02 Daniel Žingor204Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova