Praha Jeruzalém

Izrael vydal zprávu, která ukazuje, že je vůdce teroristického Hizballáhu Hassan Nasrallah „paranoidní“ a „posedlý“ zprávami izraelských médií o něm.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 15. března 2021

IDF je připravena na vojenskou konfrontaci s teroristickou skupinou Hizballáh podporovanou Íránem v Libanonu, nicméně i bez výstřelu jediné kulky se izraelská armáda minulý týden dostala, staromódní metodou psychologické války proti jejich vůdci, Hizballáhu pod kůži.

V pátek zveřejnily izraelské noviny Yediot Aharonoth výňatky ze studie IDF o vůdci Hizballáhu Hassanovi Nasralláhovi – vždy elegantně oblečeném, s dokonale upravenými vousy a jehož turban se nikdy nevychyluje.

Speciální vyšetřovací tým Národní bezpečnostní agentury, který monitoruje pohyby Hizballáhu v módu 24/7, poprvé odhalil „složku Hassana Nasralláha“ a tady se k dlouholetému teroristickému vůdci přece jen něco našlo.

Profil odhalil „superinteligentního … muže rodinného typu“, ale došlo i na „drobné detaily“.

„Paranoidní. Je posedlý médii a čte každé slovo, které o něm bylo (v izraelských médiích) napsáno,“ uvedly Yediot. „Narcis trpící, kvůli životu v bunkru, nedostatkem vitaminu D.“

Přestože Nasralláh opakovaně prohlašuje, že jeho malá skupina zničí Izrael, nebyl schopen vést válku, protože ví, že by to způsobilo zničení Libanonu.

Nasralláh je také v Libanonu pod palbou za nelegální skladování výbušnin, které loni vyhodily do vzduchu a zabily stovky libanonských civilistů a zničily většinu hlavního města Bejrútu. Libanonský lid jeho organizací široce opovrhuje kvůli jejich zkorumpovanosti a pokusu o ovládnutí země.

Profil IDF odhalil, že Nasralláh také prožívá „krizi identity“. Hloubková zpráva zveřejnila fotografie Nasralláha z dětství, které ukazují, jak hluboko šlo izraelské hodnocení nepřítele.

Zdálo se, že odhalující komentáře o Nasralláhu zafungovaly, protože spojenci Hizballáhu článek Yediot ostře napadli.

Nasralláhův přítel, libanonský redaktor novin Al-Akhbar Ibrahim al-Amin, napsal, že článek v Yediot je „profesionální urážkou“, „izraelskou propagandou“ a „špatnou tajnou dohodou mezi tiskem a zaměstnanci armády a tajných služeb“.

Al-Amin odmítl dlouhodobá izraelská obvinění, že Nasralláh, aby se vyhnul izraelským útokům, žije v bunkru a je jen zřídka viděn na veřejnosti.

„Nasralláh nežije v podzemí, cestuje mimo Libanon a pohybuje se mezi městy a vesnicemi a v jejich ulicích a čtvrtích,“ napsal Al-Amin.

Navzdory tvrzení Al-Amina je však pravdou, že Nasralláh nevystupuje veřejně a místo toho zasílá svá vyjádření ze studia na skrytém místě. Toto je po celá léta Nasralláhův standardní operační postup ze strachu z atentátu.

„Zveřejnění a široká publikovanost a čtenost článku Yediot je obecně považováno za součást probíhající psychologické války, kterou Izrael s Hizballáhem svádí a která zahrnuje odhalování toho, kde tento íránský zmocněnec ukládá své pokročilé zbraně a jak se snaží vyrábět přesně naváděné rakety,“ uvedly The Jerusalem Post.

„Psychologická válka bezpochyby prokázala své právo na důstojné místo v našem vojenském arzenálu,“ řekl Dwight D. Eisenhower, nejvyšší velitel spojeneckých sil v Evropě proti nacistům a 34. prezident Spojených států amerických.

16.03.2021 07:02 Daniel Žingor241Zdroj: United with Israel