Praha Jeruzalém

Rozhořčení propuklo poté, co Interpol zrušil mezinárodní zatykač na notoricky známou palestinskou teroristku stojící za bombovými útoky na pizzerii Sbarro.

Od: Algemeiner, 15. března 2021

Rozhořčení vypuklo v neděli poté, co vyšlo najevo, že Interpol zrušil mezinárodní zatykač na palestinskou teroristku Ahlam Tamimi, která byla zapojen do sebevražedného bombového útoku z roku 2001 v pizzerii Sbarro v Jeruzalémě, při kterém bylo zavražděno 15 lidí, včetně amerického občana Malkiho Rotha.

Když byla Tamimi v roce 2011 v rámci výměny vězňů za Gilada Šalita osvobozena, odpykávala si v izraelském vězení více než tucet doživotních trestů. Žije v Jordánsku, které ji odmítlo vydat k soudu do Spojených států.

U FBI zůstává vedena jako „nejhledanější teroristka“.

Times of Israel 12. března informovaly, že Interpol zrušil mezinárodní zatykač a uvedl, že Tamimi již „není subjektem zájmu Interpolu“. Také fotka Tamimi byla odstraněna ze seznamu Interpolem nejhledanějších zločinců.

Její manžel Nizar Tamimi na Facebooku napsal, že byl tento krok výsledkem rok a půl trvajícího tlaku a že kampaň za vymazání jejích teroristických záznamů ještě neskončila.

„Náš boj bude pokračovat, dokud nebude její spis zcela uzavřen a znovu se po našem prodlouženém odloučení nesetkáme a dokud si nebudeme užívat svobodný a stabilní život, po kterém jsme toužili,“ řekl.

Účet na Twitteru @PalesAbroad zveřejnil něco, co vypadalo jako obrázek Tamimi, jak na oslavu této události krájí dort.

Otec Malki Roth Arnold nazval na rodinném blogu krok Interpolu „tupým a nevítaným“ a uvedl, že mezinárodní skupina „podlehla tlaku rodiny, právníků a klanu v Jordánsku“.

„Moje žena a já se nevzdáme našich snah vidět tuto odpornou osobu – ztělesňující vražedné fanatiky – postavenu před soud, aby se tu zpovídala za své zločiny,“ slíbil.

Ředitel Centra Simona Wiesenthala pro mezinárodní vztahy, Dr. Šimon Samuels zaslal generálnímu tajemníkovi Interpolu dopis, v němž ho vyzval, aby toto rozhodnutí zrušil, a poznamenal, že Tamimi „veřejně projevila nedostatek lítosti a vyjádřila svou hrdost na tento útok“.

„Palestinské zneužívání mezinárodních organizací – politických, právních, kulturních, vzdělávacích – z nich učinilo bojiště,“ řekl. „Slyšeli jsme, že INTERPOL vyškrtl Al-Tamimi ze svého„ seznamu nejhledanějších. Takovýto odporný krok by podpořil další terorismus a popřel spravedlnost a uzavřel ji pro všechny oběti a přeživší.“

16.03.2021 06:12 Daniel Žingor223Zdroj: United with Israel

Klíčová slova