Praha Jeruzalém

Palestinská samospráva a Liga arabských států tvrdí, že otevření diplomatické kanceláře v Jeruzalémě porušuje mezinárodní právo.

Od: Arutz Sheva, 14. března 2021 5:37

Palestinská samospráva a Liga arabských států v sobotu odsoudily otevření české diplomatické kanceláře v Jeruzalémě a tvrdí, že je tento krok porušením mezinárodního práva, uvádí agentura Reuters.

Praha ve čtvrtek otevřela jeruzalémskou pobočku svého izraelského velvyslanectví v Tel Avivu. Inaugurace se zúčastnil český premiér Andrej Babiš.

„Ministerstvo zahraničí PA“ označilo tento krok Prahy za „do očí bijící útok na palestinský lid a jeho práva, za zjevné porušení mezinárodního práva,“ a uvedlo, že to poškozuje mírové vyhlídky.

 

Generální tajemník Ligy arabských států Ahmed Aboul Gheit ve svém prohlášení citovaném agenturou Reuters uvedl: „Na právní status Jeruzaléma bude mít vliv rozhodnutí té či oné země otevřít zde své zastupitelské kanceláře. Východní Jeruzalém je podle mezinárodního práva okupovanou zemí.“

České ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že jeruzalémská kancelář není velvyslanectvím, uvedlo, že to má posílit strategické partnerství Prahy s Izraelem a zlepšit tamní služby českým občanům.

„Zřízení kanceláře nemá žádný vliv na vůli České republiky dále rozvíjet politické a ekonomické vztahy s Palestinskou samosprávou,“ uvedlo podle agentury Reuters.

Česká republika uznala Jeruzalém za hlavní město Izraele v prosinci 2017, poté, co ho jako hlavní město Izraele, uznal americký prezident Donald Trump.

Zatímco se český prezident Miloš Zeman zasazoval o přemístění velvyslanectví (do Jeruzaléma), Babiš Zemanův návrh vyloučil a prohlásil, že Trumpův krok „není dobrý – můžeme vidět reakce.“

15.03.2021 05:53 Daniel Žingor172Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News