Praha Jeruzalém

Bývalá hvězda Pink Floyd a notoricky známý antiizraelský aktivista vyzývá Stevie Wondera, aby odmítl Wolfovu cenu, protože se uděluje v Izraeli.

Autor: Elad Benari, 11. března 2021, 2:00

Bývalý baskytarista skupiny Pink Floyd a notoricky známý antiizraelský aktivista Roger Waters vyzval legendárního písničkáře Stevieho Wondera, aby odmítl přijmout Wolfovu cenu, protože se uděluje v Izraeli.

Wonder byl minulý měsíc jmenován jedním z oceněných „za jeho obrovský přínos hudbě a společnosti obohacující život celé generace milovníků hudby“.

Ve videu, které Waters v úterý zveřejnil na Twitteru, připomněl Wonderovi, že před několika lety zrušil koncert pro skupinu, která sháněla peníze pro IDF a vyzval jej, aby se znovu postavil proti „režimu apartheidu“.

„Vím, že tuto Wolfovu cenu nepřijmeš a neměl bys to ani dělat. Toto je režim apartheidu. Toto je Izrael. Pokud bys ji přijal, očistíš je ode všeho (provinění), všeho čemu věříš,“ řekl Waters.

Ocenil Wondera za jeho rozhodnutí v roce 2012, s tvrzením, že peníze by jinak byly použity IDF k „beztrestnému vraždění nevinných Palestinců“.

Waters je proslulý svou podporou BDS a svými protiizraelskými prohlášeními a akcemi.

Rockový umělec za posledních několik let slovně zaútočil a tlačil na mnoho umělců, kteří se rozhodli hrát v Izraeli.

Waters v minulosti srovnával Izrael s nacistickým Německem a během koncertu v Belgii vypustil obří balónkové prase nesoucí Davidovu hvězdu. Účastníci koncertu uvedli, že židovská hvězda patří mezi několik symbolů představujících různé korporace a fašistická hnutí.

Začátkem tohoto roku nazval sionismus „ošklivou skvrnou“, kterou je třeba odstranit.

Na obranu svých činů Waters tvrdí, že BDS „není o hudbě, ale o lidských právech“.

11.03.2021 05:17 Daniel Žingor533Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News