Praha Jeruzalém

JERUZALÉM (Reuters) – premiéři Maďarska a Česka se ve čtvrtek setkají s premiérem Benjaminem Netanjahuem, aby diskutovali o strategii boje proti COVID-19, protože třetí vlna pandemie koronaviru silně zasáhla střední Evropu.

Od: HAMODIA.com, 9. března 2021 3:48

„Hlavním tématem setkání bude snaha potlačit pandemii,“ uvedl ve svém prohlášení tiskový mluvčí maďarského premiéra Viktora Orbána.

Netanjahu, který uvedl, že 90% způsobilých Izraelců dostalo alespoň jednu dávku vakcíny Pfizer nebo se z nákazy virem uzdravilo, učinil izraelský očkovací program výkladní skříní své kampaně za znovuzvolení 23. března.

Minulý týden Izrael, Rakousko a Dánsko uvedly, že zřídí společný výzkumný a vývojový fond a případně výrobní zařízení pro vakcíny COVID-19, aby zajistily dlouhodobé dodávky posilovacích injekcí pro boj s mutacemi virů.

Maďarsko v pondělí zavedlo přísná nová opatření lockdownu k omezení nárůstu nákazy COVID-19 a urychlilo svou očkovací kampaň.

Orbánova vláda ve své 10 milionové zemi zavřela všechny školy a většinu obchodů.

Česká republika, země s 10,7 miliony, byla v posledních týdnech pandemií tvrdě zasažena, přičemž počet pacientů s COVID-19 ve vážném stavu je na nových maximech a některé nemocnice se blíží k hranicím své kapacity. Praha požádala Německo, Polsko a Švýcarsko, aby přijaly některé covidové pacienty. Česká vláda se pokouší zvrátit příliv nákazy přísným lockdownwm omezujícím cestování po celé zemi a posílila testování v průmyslových společnostech, kterých se tato omezení nedotkla.

10.03.2021 05:42 Daniel Žingor150Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova