Praha Jeruzalém

„Francie, země patřící do stejné civilizace jako my, prakticky ztratila nad situací jakoukoli kontrolu. Tam se nechceme dostat,“ řekl poslanec Jean-Luc Addor.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 7. března 2021

Voliči ve Švýcarsku v neděli schválili takzvaný „zákaz burek“, který zakazuje nosit na veřejných prostranstvích zahalení obličeje.

Podle švýcarských médií se očekává, že toto opatření projde s podporou 52 procent voličů.

Vzhledem k tomu, že většina výsledků je již sečtena a zbývá spočítat jen malý počet hlasů, zdá se, že zákaz zakrývání obličeje, s výjimkou lékařských, klimatických nebo bezpečnostních důvodů, bude ve Švýcarsku brzy zákonem.

Švýcarský styl přímé demokracie znamená, že občané často hlasují v referendech, která se poté stanou zákonem.

Lidová podpora tohoto návrhu zákona je v přímém kontrastu s přístupem švýcarských zákonodárců, kteří dříve takovýto zákaz odmítli.

Saida Keller-Messahli, zakladatelka Fóra pro progresivní islám, řekla švýcarskému zpravodajskému serveru SWI, že je s výsledky spokojena. Zákaz označila za „odmítnutí totalitní ideologie, která v demokracii nemá místo“.

Švýcarský poslanec Jean-Luc Addor, který zákaz podpořil, prohlásil, že je to nezbytné, aby se zabránilo společenské islamizaci.

„Francie, země patřící do stejné civilizace jako my, prakticky ztratila nad situací jakoukoli kontrolu. Tam se nechceme dostat,“ řekl SWI.

Islámská ústřední rada Švýcarska (ICCS) ve svém prohlášení uvedla, že výsledkem bylo „velké zklamání pro všechny muslimy, kteří se ve Švýcarsku narodili a vyrostli“.

Generální tajemník organizace Ferah Ulucay uvedl, že hlasování „uspělo v ústavním zakotvení rozšířené islamofobie ve Švýcarsku“.

Přestože má Švýcarsko relativně malou muslimskou populaci – odhadem 420 000 lidí z téměř 9 milionů lidí – hlásí se tento alpský národ neustále k důslednému odmítání přizpůsobovat se islámským kulturním hodnotám.

V roce 2018 město Lausanne zamítlo žádost o občanství muslimskému páru poté, co odmítli podat ruku členům výboru opačného pohlaví.

V roce 2009 švýcarští voliči schválili opatření zakazující stavbu minaretů.

08.03.2021 06:19 Daniel Žingor187Zdroj: World Israel News

Klíčová slova