Praha Jeruzalém

Podle saudskoarabských novin „Asharq Al-Awsat“ nabídl bývalý prezident Barack Obama Sýrii Golanské výšiny výměnou za to, že Asadův režim přeruší vztahy s Íránem a Hizballáhem.

Od: Izrael Hayom JNS, 2. března 2021

Jen několik měsíců před propuknutím syrské občanské války v březnu 2011 nabídla Obamova administrativa Asadovu režimu izraelské stažení se z Golanských výšin výměnou za přerušení vztahů s Íránem a Hizballáhem, informovaly v neděli londýnské arabské noviny Asharq Al-Awsat.

Podle této zprávy, kterou novinám předali vysocí američtí a syrští představitelé, kteří se v té době účastnili jednání, rozhovory dospěly do pokročilé fáze a strany dokonce připravily dokument k podpisu.

Jednání zahrnovala tehdejšího amerického velvyslance Frederica Hofa, uvedly noviny spolu s bývalou americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.

Jak již bylo uvedeno, návrhy připravované dohody zahrnovaly upuštění od „vojenských vztahů“ Damašku s Teheránem a Hizballáhem výměnou za izraelské stažení se z Golan směrem k hranici z 4. června.

Asharq Al-Awsat je saúdskoarabský deník a často odráží oficiální vládní pozici. Je možné, že načasování zprávy není náhodné a bylo zamýšleno jako tlak na Washington ohledně íránského jaderného programu.

Zpráva nebyla potvrzena žádným oficiálním zdrojem ve Spojených státech nebo v Sýrii, ale docela se shoduje s tvrzeními jiného bývalého ministra zahraničí USA Johna Kerryho v jeho knize „Každý den je je super“.

Poslední schůzka mezi Hofem a syrským prezidentem Bašárem Assadem se konala 28. února 2011, uvádí se ve zprávě, na vrcholu povstání „Arabského jara“, které již svrhlo režimy v Libyi a Egyptě a právě se začalo šířit do Damašku.

04.03.2021 05:49 Daniel Žingor706Zdroj: United with Israel