Praha Jeruzalém

„Mnoho indikátorů“ nám říká, že vakcína poskytuje „ochranu před přenosem“ koronaviru, uvedl generální ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla.

Od: Arutz Sheva, 27. února 2021, 19:00

Generální ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla v pátek uvedl, že se Izrael „stal světovou laboratoří“ jeho společnosti na vakcínu proti koronaviru.

V rozhovoru pro NBC News Bourla řekl: „Věřím, že se Izrael právě teď stal světovou laboratoří, protože v tomto státě používají pouze naši vakcínu a očkovali velkou část své populace, takže můžeme studovat ekonomiku i zdravotní indexy.“

„Na reálných datech vidíme, že účinnost vakcíny po druhé dávce – právě teď, když o tom spolu mluvíme – roste, takže tady máme jasný rozdíl v účinnosti po sedmidenním a čtrnáctidenním srovnání,“ dodal.

Na otázku, zda někdo, kdo dostal obě dávky vakcíny Pfizer-BioNTech, může dále přenášet virus na ostatní, Bourla odpověděl: „To je něco, co je ještě třeba potvrdit. Reálné údaje, které získáváme z Izraele a dalších studií nám tomu pomohou lépe porozumět.“

„Ale právě teď existuje spousta indikátorů, které nám říkají, že tu je vybudovaná ochrana proti přenosu této nemoci,“ dodal Bourla.

Pokud jde o pediatrické pokusy s jeho vakcínou, Bourla pro NBC News uvedl: „Již máme licenci pro děti nad 16 let … provádíme zkoušky vakcíny pro děti od 11 do 16 let a doufám, že za pár měsíců budeme schopni mít data. Plánujeme také zahájit i pediatrické studie dětí mladšího věku – od 5 do 11 let. Domnívám se, že bychom měli mít data o této populaci do konce roku.“

Vakcína poskytuje imunitu nejméně po dobu šesti měsíců, uvedl Bourla, ale bude třeba provést testy na jednoročním vzorku, aby se zjistilo, zda poskytuje i celoroční imunitu.

28.02.2021 05:57 Daniel Žingor266Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova