Praha Jeruzalém

Izrael údajně převede dávky vakcín proti koronaviru do Hondurasu, České republiky a palestinských zdravotníkům v první linii.

Od: TPS, 24. února 2021

Izrael daroval na základě žádostí o pomoc ze strany jiných zemí nespecifikovaný počet protikoronavirových vakcín.

Úřad předsedy vlády v úterý uvedl, že „po úspěšné izraelské očkovací kampani, kdy je Izrael v proočkovanosti své populace první na světě, bylo od druhých zemí přijato mnoho žádostí o pomoc při dodávkách vakcín.“

Za poslední měsíc se nahromadilo „omezené množství“ nepoužitých vakcín, a proto se Izrael rozhodl pomoci a poskytnout vakcíny některým zdravotnickým pracovníkům Palestinské samosprávy (PA) a navíc i několika dalším zemím.

Z celkových 5 000 jich Izrael převedl 1 000 do PA.

Kypr, Honduras a Česká republika jsou údajně některé ze zemí, které mají k Izraeli přístup.

Izraelský představitel agentuře Reuters řekl, že jednou ze zemí, které dostávají přebytečné vakcíny je Honduras.

Ynet News a Israel Hayom uvedli, že nějaké vakcíny dostala také Česká republika. The Jerusalem Post uvedly, že na seznamu byla i Guatemala.

Premiér Benjamin Netanjahu hovořil v úterý na státní vzpomínkové ceremonii na Josefa Trumpeldora v Tel Hai a řekl, že den předtím hovořil s předsedou představenstva a generálním ředitelem Pfizer Albertem Bourlou.

„Dohodli jsme se, že bude docházet k nepřetržitému přísunu vakcín Pfizer bez jakéhokoli krácení, přerušení nebo zastavení dodávek. Jděte a nechte se očkovat. Také dostáváme stále více vakcín od společnosti Moderna. Jděte a nechte se očkovat,“ uvedl.

 

V úterý ministerstvo zdravotnictví informovalo, že přibližně 70% Izraelců ve věku nad 16 let dostalo alespoň jednu dávku vakcíny proti COVID-19.

Nárok na toto očkování mají všichni Izraelci starší 16 let. Mezitím ministerstvo zdravotnictví čeká na výsledky testů očkování pro mládež a děti mladší 16 let.

První dávku vakcíny dostalo víc jak 4 459 900 občanů Izraele, což je přibližně 48% celé populace a více než 3075 700, přibližně 33% dostalo i druhou dávku.

25.02.2021 05:55 Daniel Žingor171Zdroj: United with Israel

Klíčová slova