Praha Jeruzalém

„Je pobuřující, že by nás Kongres mohl prohlásit za bigotní, protože prostě ctíme naše tradice,“ řekl rabi Avrohom Gordimer, předseda Rabínského kruhu (CJV).

Od: World Israel News, 24. února 2021

Koalice pro židovské hodnoty (CJV), americká rabínská skupina, vyzvala ve středu k odmítnutí zákona o rovnosti jako „přímého útoku na židovské náboženské hodnoty a praktiky“.

Zákon o rovnosti má být schválen ve čtvrtek ve Sněmovně reprezentantů.

V dopise zaslaném v pátek předsedkyni Sněmovny Nancy Pelosiové a vůdci menšin Kevinu McCarthymu CJV argumentovala, že podle zákona o rovnosti je člověk považován za „bigotního“, pokud dodržuje tradiční židovskou doktrínu, ne-li toliko slovy.

Text například odkazuje na „diskriminační víru„ sexuální stereotyp, že manželství by mělo být uzavřeno pouze mezi heterosexuálními páry “.

V dopise rabíni říkají:

„Zákon o rovnosti výslovně prohlašuje, že Kniha Genesis (viz 2:24) a všechny židovské zákony týkající se manželství jako posvěceného svazku mezi mužem a ženou (hebrejsky nazývané„ kiddushin “, od slova „kadosh“ – svatý) nejsou ničím jiným než zapojením se do diskriminačních stereotypů. Jedná se o ostudný útok na židovskou biblickou víru, která již není ospravedlnitelná skutečností, že podobné principy mají i jiné tradiční náboženské skupiny.“

Dopis také uvádí další aspekty židovských praktik, které by podle navrhované legislativy mohly být důvodem k podání stížnosti na diskriminaci, včetně odděleného sezení na svatbách, tance vyhrazené pro jednoho pohlaví a dokonce i oddělené hodiny plavání.

„Zákon, který by vyžadoval uznání pohlaví, které si člověk zvolil … by vyžadoval, abychom přestali fungovat v souladu s naší upřímnou vírou, morálními hodnotami a náboženskou výchovou – výslovně by tak narušil naši náboženskou svobodu,“ uvedli rabíni.

„Je pobuřující, že by nás Kongres mohl prohlásit za bigotní, protože prostě ctíme naše tradice,“ řekl rabín Avrohom Gordimer, předseda Rabínského kruhu CJV.

„A nejde tady o pouhou urážku – tento zákon dokonce výslovně odmítá náboženskou svobodu jako obranu, což znamená, že poskytuje antisemitům nový způsob pronásledování náboženské židovské komunity,“ uvedl Gordimer.

Skutečně – Zákon o rovnosti vůbec poprvé v historii popírá ochranu obsaženou v Zákoně o obnově náboženské svobody z roku 1993.

Dopis CJV uzavírá: „Zákon o rovnosti má potenciál přivést stálou historickou praxi Spojených států v oblasti respektování a poskytování silné ochrany našich náboženských přesvědčení a svobod k náhlému a potupnému konci.“

CJV zastupuje více než 1 500 tradičních ortodoxních rabínů ve věcech veřejné politiky.

25.02.2021 04:55 Daniel Žingor399Zdroj: World Israel News