Praha Jeruzalém

Írán tvrdí, že studuje návrh Evropské unie na neformální setkání mezi členy jaderné dohody z roku 2015 a Spojenými státy.

Od: Arutz Sheva, 21. února 2021 4:39

Írán studuje návrh Evropské unie na neformální setkání současných členů teheránské jaderné dohody z roku 2015 se Spojenými státy, ale musí na něj ještě zareagovat, uvedl v sobotu podle agentury Reuters náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Arákčí.

„Studujeme návrh Josepa Borrella uspořádat neformální setkání členů 4 + 1 (členů jaderné dohody) se Spojenými státy a Íránem a konzultujeme to s našimi partnery, včetně Ruska a Číny, a na tento návrh budeme reagovat,“ uvedl Araqchi v rozhovoru pro státní televizi.

„Věříme však, že návrat USA k jaderné dohodě nevyžaduje žádné další setkání a jedinou cestou, jak to udělat je zrušit sankce,“ dodal.

Tato komentáře přicházejí den poté, co Bílý dům uvedl, že USA přijaly nabídku Evropy ohledně jaderné dohody z roku 2015 na zprostředkování rozhovorů s Íránem.

USA se neúčastnily schůzky účastníků íránské dohody z roku 2015, protože bývalý prezident Donald Trump od dohody v roce 2018 odstoupil a znovu zavedl sankce vůči Íránu. Islámská republika zase postupně omezila svůj soulad s dohodou z roku 2015.

Biden vyjádřil přání vrátit se k dohodě z roku 2015, ale zdůraznil, že tak učiní, pouze pokud se Írán vrátí k jejímu dodržování.

Írán dal opakovaně najevo, že o původní dohodě nebude znovu vyjednávat.

21.02.2021 06:37 Daniel Žingor86Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova