Praha Jeruzalém

Ministerstvo zahraničí tvrdí, že USA přijmou pozvání EU na setkání s Íránem k diskusi o jeho jaderném programu.

Autor: Elad Benari, 19. února 2021 2:52

Bidenova vláda ve čtvrtek uvedla, že je připravena připojit se k jednáním s Íránem a světovými mocnostmi o projednání návratu k jaderné dohodě z roku 2015, uvedla agentura Associated Press.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že USA přijmou pozvání Evropské unie k účasti na schůzce účastníků původní dohody.

„Spojené státy přijmou pozvání vysokého představitele Evropské unie k účasti na zasedání 5 + 1 a Íránu, kde budou jednat o diplomatické cestě vpřed v íránském jaderném programu,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price ve svém prohlášení citovaném agenturou AP.

Zdroj se znalostmi podrobností agentuře Reuters řekl, že USA informovaly Izrael ještě před oznámením, že budou souhlasit s rozhovory s Íránem.

Priceovo prohlášení přišlo několik hodin poté, co ministr zahraničí Antony Blinken řekl svým protějškům z Francie, Německa a Velké Británie (známým jako E3), že jsou USA připraveny zahájit diskuse s Íránem ve snaze dosáhnout dohody o návratu k plnému dodržování jaderné dohody z roku 2015.

USA se neúčastnily schůzek účastníků íránské dohody z roku 2015, protože bývalý prezident Donald Trump od dohody v roce 2018 odstoupil a znovu zavedl sankce vůči Íránu. Islámská republika pak postupně omezila svůj soulad s touto dohodou.

Biden vyjádřil přání vrátit se k dohodě z roku 2015, ale zdůraznil, že tak učiní, pouze pokud se Írán vrátí k jejímu dodržování.

Írán dal opakovaně najevo, že o původní dohodě nebude znovu vyjednávat.

19.02.2021 05:54 Daniel Žingor108Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova