Praha Jeruzalém

Mezinárodní agentura pro atomovou energii potvrdila, že Írán plánuje zastavit rychlé jaderné inspekce mimo jeho deklarovaná místa.

Autor: Elad Benari, 17. února 2021 3:28

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) v úterý uvedla, že Írán agenturu informoval, že plánuje zastavit rychlé jaderné inspekce mimo svá vyhlášená místa.

„Írán 15. února informoval IAEA, že země od 23. února přestane provádět dobrovolná opatření v oblasti transparentnosti v rámci JCPOA, včetně Dodatkového protokolu,“ uvedl jaderný watch dog OSN ve svém prohlášení citovaném agenturou Reuters.

 

Dodatkový protokol íránské jaderné dohody z roku 2015 se světovými mocnostmi, známý jako JCPOA, umožňuje inspektorům IAEA urachleně v Íránu navštívit i nehlášená místa.

Oznámení přichází den poté, co mluvčí íránského ministerstva zahraničí pohrozil, že Islámská republika zastaví okamžité inspekce ze strany IAEA, pokud další signatáři jaderné dohody z roku 2015, kterou podepsala se světovými mocnostmi, do konce tohoto měsíce nesplní své „povinnosti“.

Írán důsledně omezuje svůj soulad s dohodou z roku 2015 v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v roce 2018.

Současný prezident Joe Biden vyjádřil přání vrátit se k dohodě z roku 2015, ale zdůraznil, že by se k dohodě z roku 2015 vrátil, pokud by se k ní nejprve vrátil Írán.

Írán dal opakovaně jasně najevo, že o původní dohodě nebude znovu vyjednávat.

17.02.2021 05:08 Daniel Žingor124Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova