Praha Jeruzalém

Marocký ministr zahraničí vyzývá členy Ligy arabských států, aby upustili od své tradiční opozice a jednali s Izraelem.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 10. února 2021

Maroko vyzývá arabské státy, aby zahájily diplomacii s Izraelem a pomohli tak vyřešit palestinskou otázku, uvedl v pondělí ministr zahraničí tohoto severoafrického národa.

Marocký ministr zahraničních věcí Nasser Bourita ve svém videokonferenčním projevu k Lize arabských států vyzval arabské státy, které se dříve vyhýbaly kontaktu s Izraelem, aby upustily od svých starých pozic a zahájily s židovským státem svůj vlastní dialog.

„Věříme, že diplomatické a politické kroky jsou tou cestou, kterou je třeba při řešení palestinské otázky jít a to souběžně s palestinsko-izraelskými jednáními, k jejichž obnově vyzýváme stejně jako podpoře všech sil nakloněných k míru,“ uvedl Bourita v komentářích zveřejněných na sociálních sítích ministerstva zahraničí.

 

„Věříme, že společná arabská akce vyžaduje, s ohledem na bezpečnostní, politické a ekonomické výzvy, novou dynamiku, přičemž palestinská otázka zůstává v popředí našeho zájmu,“ řekl Bourita a dodal, že Maroko zůstalo palestinské věci oddáno „a zůstane nadále angažováno ve věci nastolení spravedlivého a trvalého míru na Středním východě.“

Maroko je nejnovější arabskou zemí, která normalizovala své vztahy s Izraelem a to po Spojených arabských emirátech, Bahrajnu a Súdánu – přičemž všechny tato země navázaly diplomatické vztahy se židovským státem a prohlásily, že jsou i nadále oddány „palestinským národním právům“.

Abrahamské dohody, které zprostředkovala Trumpova administrativa, byly podepsány v Bílém domě v září 2020, když tu Spojené arabské emiráty a Bahrajn navázaly s Izraelem své diplomatické vztahy. Tímto byla ukončena předchozí arabská politika neuznávání Izraele, dokud nebude vyřešena palestinská otázka. Súdán a Maroko je v tomto následovaly a minulý měsíc se k nim přidalo i Kosovo, tedy převážně muslimská evropská země, která není členem Ligy arabských států.

Mírové rozhovory byly od roku 2014 zamrzlé – Palestinci se rozdělili mezi vládu Fatahu v Ramalláhu a teroristickou skupinu Hamas v Gaze, která zcela odmítá koncept míru s Izraelem. Obě tyto strany ovšem, když arabské země Palestince obešly a uzavřely s Izraelem vlastní mír, zuřily.

Palestinští představitelé označili Abrahamské dohody za „nůž do zad“ jejich věci, ostře napadli arabské země uzavírající s Izraelem mír a vytkli vdově po palestinském vůdci Jásirovi Arafatovi, že se omluvila poté, co palestinští demonstranti pálili vlajky SAE.

12.02.2021 05:28 Daniel Žingor132Zdroj: World Israel News

Klíčová slova